Επιλογές για την μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους από τον ESM
Το έγγραφο των εννιά σελίδων, με ημερομηνία 10 Αυγούστου, ετοιμάστηκε από τον ESM και παρουσιάζει διάφορες επιλογές για την μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους.
Όπως μεταδίδει η WSJ, το έγγραφο εστιάζει σε τρία μέτρα: επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε ορισμένα από τα δάνεια της Ελλάδας, σύνδεση των πληρωμών με το ΑΕΠ της χώρας και επιβολή ανώτατου ορίου ή αναστολή πληρωμής των τόκων.«Τα μέτρα αυτά προσφέρουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να φέρουν την εξυπηρέτηση του χρέους πίσω σε βιώσιμο μονοπάτι» αναφέρεται στο έγγραφο.
Στις επιλογές δεν περιλαμβάνεται και η μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, κάτι που είχε αποκλειστεί από τους ηγέτες της ευρωζώνης τον Ιούλιο.
Το κείμενο διανεμήθηκε στους θεσμούς που επιβλέπουν την διάσωση της χώρας – το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν – αλλά όχι και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με την WSJ, οι προτάσεις του ESM βασίζονται στην υπόθεση ότι οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας – τα χρήματα που πρέπει να αντλήσει η χώρα για να καλύψει το έλλειμμα, τους τόκους και το χρέους που λήγει – δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, το όριο που θεωρεί βιώσιμο το ΔΝΤ.
Ως τώρα η βασική μέτρηση για την βιωσιμότητα του χρέους ήταν το σύνολο του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
«Είναι ένα τεχνικό έγγραφο που συνέταξε το προσωπικό τον Αύγουστο. Διανεμήθηκε στους θεσμούς σε επίπεδο εργασίας.Το έγγραφο δεν στάλθηκε στα κράτη μέλη και δεν συζητήθηκε ποτέ στο Eurogroup και στο Eurogroup Working Group» δήλωσε εκπρόσωπο του ESM.
Σύμφωνα με το έγγραφο του ESM η περίοδος 2023-2043 θα είναι η πιο δύσκολη για την Ελλάδα, όταν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες μπορεί να υπερβούν το 15%. Ο ESM προτείνει κατά την περίοδο αυτή η αποπληρωμή του χρέους μπορεί να συνδεθεί με ένα ποσοστό του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, το έγγραφο την σύνδεση της εξόφλησης στο 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2033 και στο 1,5% την περίοδο 2034-2044.
Προτείνει επίσης να επεκταθεί κατά ακόμα 10 χρόνια η αναστολή της πληρωμής τόκων σε κάποια από τα δάνεια της Ελλάδς, ως το 2032. Επίσης οι τόκοι θα μείνουν παγωμένοι στο 2% για την δεκαετία από το 2023-2033.
Με βάση τις υποθέσεις που κάνει ο ESM για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα μέτρα αυτά θα μείωναν την καθαρή παρούσα αξία του ελληνικού χρέους κατά 52,5%, με το 6,1% να προέρχεται από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων.