Kομισιόν: Στόχος μας η επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας στη Διάσκεψη για το κλίμα
Ο Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα συμμετάσχει στη διάσκεψη δήλωσε πως στόχος της ΕΕ παραμένει να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2° Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.
"Διαπιστώνουμε μια παγκόσμια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου. Ελπίζω ότι αυτό θα εκφραστεί σε δράση κατά τις διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα. Εάν υπάρξει θετική έκβαση στο Παρίσι, η ανθρωπότητα θα διαθέτει πλέον ένα διεθνές καθεστώς για την αποτελεσματική καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής", ανέφερε.
Για την ΕΕ, η νέα συμφωνία πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας των κυβερνήσεων να μειώσουν τις εκπομπές τους σε βαθμό που να διατηρήσει την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω του ορίου που έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του αιώνα.
"Είναι η ώρα να εκφραστεί η κινητοποίηση που υπήρξε στη διαδικασία έως τη διάσκεψη στο Παρίσι σε μια φιλόδοξη, λειτουργική, νομικά δεσμευτική συμφωνία. Περισσότερες από 170 χώρες, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 95 % των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν ήδη παρουσιάσει τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά το κλίμα, ενόψει της διάσκεψης", δήλωσε ο επίτροπος για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, σχολιάζοντας πως "πρόκειται για ουσιώδη αλλαγή και αποτελεί σαφή απόδειξη της κοινής αντίληψης των κυβερνήσεων ως προς το πόσο επείγον είναι το ζήτημα, καθώς και της πολιτικής βούλησης να ανοίξει στο Παρίσι ένα νέο κεφάλαιο στη δράση για το κλίμα".
Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια "αξιόπιστη" συμφωνία στο Παρίσι περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τη θέσπιση ενός μακροπρόθεσμου στόχου, την τακτική επανεξέταση για ακόμα πιο φιλόδοξο σχεδιασμό και την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού συστήματος διαφάνειας και λογοδοσίας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη συμβολή της για την επίτευξη του κοινού στόχου των ανεπτυγμένων χωρών για την κινητοποίηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μέχρι το 2020 για τη δράση για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στις 10 Νοεμβρίου, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι το 2014 η ΕΕ και τα κράτη μέλη της προσέφεραν 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ στη δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα (επιχορηγήσεις και δάνεια). Το μέγεθος αυτό συνιστά, σύμφωνα με την Κομισιόν, ουσιαστική αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Επιπλέον, αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά μέσο όρο 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από δημόσιες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα διατεθούν για τη στήριξη δραστηριοτήτων σε αναπτυσσόμενες χώρες μεταξύ του 2014 και του 2020.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ