«Τα φαινόμενα απατούν» στην Ελλάδα
Στις οικονομικές σελίδες της η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει πλήρως τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές έδωσαν την Παρασκευή πράσινο φως για την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας ύψους 12 δισ. ευρώ. Προηγουμένως στην Αθήνα, η Βουλή είχε αποφασίσει την τελευταία στιγμή παρεκκλίσεις από τους συμβιβασμούς με τους πιστωτές».
Επικαλούμενη στοιχεία ελληνικών ΜΜΕ, η Frankfurter Allgemeine τονίζει ότι 350.000 στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση αρχικά ήθελε να προστατέψει το 90% των δανειοληπτών, οι «θεσμοί» από την πλευρά τους συμφώνησαν σε μία συμβιβαστική λύση με την οποία εξαιρείται από πλειστηριασμούς το φτωχότερο 25%, αλλά την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση νομοθέτησε μία πιο «γενναιόδωρη» ρύθμιση, καθιερώνοντας διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια και αποζημίωση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τη FAZ, «εμπειρογνώμονες στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι με αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα αντιμετωπίζει πιο γενναιόδωρα από άλλες “χώρες της κρίσης” εκείνους που δεν πληρώνουν ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η αποπληρωμή στεγαστικών δανείων αποτελούσε πάντα πρόβλημα και στις υπόλοιπες χώρες. Στην Κύπρο ουσιαστικά δεν υπάρχουν ακόμη πλειστηριασμοί, αν και, στα πλαίσια του προγράμματος βοήθειας, οι δανειστές είχαν επιβάλει σχετική ρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το 2016. Στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία οι πιστωτές δεν είχαν επιβάλει παρόμοιες ρυθμίσεις, παρ’ όλες τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων. Από την άλλη πλευρά στην Ιταλία, τράπεζες και ενώσεις καταναλωτών προχώρησαν σε εθελοντικές συμφωνίες που προβλέπουν στάση και χρονική επιμήκυνση πληρωμών».
«Εξίσωση με πολλούς αγνώστους ο προϋπολογισμός»
Σε συμπληρωματικό σχόλιό της για την κατάσταση στην Αθήνα η FAZ υποστηρίζει ότι «τα φαινόμενα απατούν. Μπορεί να επικρατεί ηρεμία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να μην ακούγονται καθημερινά σενάρια για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ή πιθανή χρεοκοπία, αλλά η Ελλάδα παραμένει σε κρίση».
Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 χαρακτηρίζεται «εξίσωση με πολλούς αγνώστους», ενώ γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Κατά την FAZ, «οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές είναι γενναιόδωροι με τον Τσίπρα και δεν θέλουν αντιπαραθέσεις για τις επιμέρους λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, αλλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξέλθει από την κρίση με δισταγμούς και ενδοιασμούς».
Αναφορές στην Ελλάδα γίνονται και σε μία ακόμη οικονομική ανάλυση της FAZ με τίτλο «Γερμανοί καταθέτες υπέγγυοι για ελληνικές τράπεζες». Το άρθρο αναφέρεται στα σχέδια της Κομισιόν για μία πανευρωπαϊκή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων, την οποία απορρίπτει η Γερμανία.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει την πρότασή του για την ψήφιση σχετικού κανονισμού, ο οποίος θα θεσπίζει ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. Όπως έχει διαρρεύσει από κύκλους προσκείμενους στον πρόεδρο της Κομισιόν, τελικός στόχος είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός “κουμπαράς” για τη διασφάλιση των καταθέσεων. Τράπεζες και ταμιευτήρια στη Γερμανία απορρίπτουν την πρόταση αυτή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τους υποστηρίζει».
Ο Γερμανός αναλυτής επισημαίνει ότι «με μία κοινή εγγύηση θα είχαμε κοινοτικοποίηση των ρίσκων όλων των τραπεζών. Σε τελική ανάλυση αυτό θα σήμαινε ότι οι Γερμανοί καταθέτες θα ήταν υπέγγυοι για τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι θα εξασθενούσε η εμπιστοσύνη προς τα γερμανικά τραπεζικά ιδρύματα».
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle