«Παράθυρο» για άρση του ρωσικού εμπάργκο σε ελληνικά προϊόντα

«Παράθυρο» για άρση του ρωσικού εμπάργκο σε ελληνικά προϊόντα
Aνάλογα με τις εξελίξεις σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ, υπάρχει ενδεχόμενο να τροποποιηθούν το επόμενο διάστημα οι κατάλογοι των προιόντων για τα οποία η ρωσική κυβέρνηση έχει επιβάλλει εμπάργκο και συνεπώς να ανοίξει ο δρόμος τουλάχιστον για κάποια ελληνικά προϊόντα.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, ότι κάποια στιγμή το εμπάργκο θα τελειώσει, και είναι σκόπιμο να έχει προηγηθεί κάθε δυνατή διαδικασία ελέγχου των ελληνικών επιχειρήσεων εκ μέρους των Ρωσικών υπηρεσιών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές προϊόντων. Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι σύντομα η Ρωσική πλευρά θα κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση για ένα μηχανισμό μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί Ρωσικού εδάφους, είτε από κοινές ελληνορωσικές εταιρείες, είτε από αμιγώς Ρωσικές, μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία παρά το εμπάργκο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη που θα ορίζει τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα και τη δημιουργία, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016, κοινής Ομάδας Εργασίας.

Μάλιστα, οι πρώτες επαφές θα πραγματοποιηθούν από την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο της Διυπουργικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι της Ρωσίας. Επίσης, συμφωνήθηκε η αξιοποίηση του "έτους Ελλάδας στη Ρωσία" και του "έτους Ρωσίας στην Ελλάδα", που έχει κηρυχθεί το 2016, για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Στην καταληκτική τοποθέτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά, έχοντας κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες, είναι ήδη απολύτως έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που θα δημιουργηθεί σε μια πιθανή τροποποίηση του καταλόγου των υπό περιορισμό προϊόντων, αλλά και για την άμεση αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας στη Ρωσία στα προϊόντα που δεν υπόκεινται σήμερα σε περιορισμούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ