Γιούνκερ: Ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας για όσα κράτη καταβάλλουν αγώνα για το προσφυγικό
Παράλληλα, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταματήσουν τις αλληλοκατηγορίες, και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. "Τα κράτη μέλη κινούνται αργά σε μια στιγμή όπου θα έπρεπε να τρέχουν", επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε για "τεκτονικές πολιτικές αλλαγές", αν τα κράτη-μέλη δεν ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.
Στη συζήτηση, που έγινε για να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των συνόδων κορυφής της 15ης και της 25ης Οκτωβρίου και ενόψει της συνόδου κορυφής στη Βαλέτα - με τη συμμετοχή των αφρικανικών χωρών- "παρατηρήθηκε μεγάλη διάσταση απόψεων", σύμφωνα με το κείμενο που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το χάσμα βρίσκεται μεταξύ των υπερασπιστών και των αντιρρησιών. Δηλαδή αυτών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ε.Ε. για την επίλυση των μεταναστευτικών προκλήσεων και αυτών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις προκλήσεις για την διάλυση της Ε.Ε., υποστήριξαν πολλοί ευρωβουλευτές.
Οι περισσότεροι αποδοκίμασαν τη βραδύτητα των κρατών της Ε.Ε. ως προς την υλοποίηση των υποσχέσεών τους για αύξηση της βοήθειας προς τους πρόσφυγες και του ανθρωπίνου δυναμικού για την διαχείριση του προβλήματος στα σύνορα της Ε.Ε.. Το έλλειμμα των 2,3 δισ. ευρώ παραμένει ίδιο εδώ και δύο μήνες, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
"Εάν οι κυβερνήσεις θεωρούν τους εθνικούς εγωισμούς πιο σημαντικούς από τις κοινές λύσεις, τότε αυτό θα είναι εις βάρος τόσο των προσφύγων όσο και της ευρωπαϊκής συνοχής", σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, ανοίγοντας τη συζήτηση. Αν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο των 17 σημείων που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της 25ης Οκτώβρη, διατύπωσε τη βαθιά του ανησυχία για την αποτυχία των κρατών να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το Σχέδιο Δράσης που συμφωνήθηκε με την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, πρέπει να τεθεί άμεσα σε ισχύ.
Στο Σχέδιο Δράσης με την Τουρκία αναφέρθηκε η Ρεμπέκα Χαρμς (Πράσινοι, Γερμανία), η οποία δήλωσε ότι είναι λάθος η σύναψη συμφωνίας με τον Ερντογάν, ενώ οι κκ Βερχόφσταντ και Πιτέλα επέμειναν ότι το σχέδιο αυτό δεν αποτελεί "λευκή επιταγή" για την Τουρκία, και ότι η Ε.Ε. χρειάζεται να ενισχύσει τη βοήθεια προκειμένου να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες στην περιοχή σε καλές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής εκπαίδευσης στα παιδιά.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, (ΕΛΚ, Γερμανία), ο Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές, Ιταλία), και ο Γκι Βέρχοφσταντ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) χαιρέτισαν τα μέτρα που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πίεση που η ίδια ασκεί για ταχεία δράση. Κάλεσαν τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. "Οι εθνικοί εγωισμοί αποτυγχάνουν", σημείωσε ο κ. Βέμπερ, καλώντας όλους τους δημοκράτες να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο κ. Πιτέλα, ο οποίος κατηγόρησε την πληθώρα "αντιρρησιών που πιέζουν για διάλυση".
Ο κ. Βερχόφσταντ πρότεινε "να λάβει εντολή η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, από το Συμβούλιο προκειμένου να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τη Ρωσία, το Ιράν, τις ΗΠΑ και άλλους και να βρεθεί ένας τρόπος θα δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο της Συρίας".
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά, Ισπανία) καταδίκασε τα "κροκοδείλια δάκρυα" στον πολιτικό διάλογο, την ίδια στιγμή που η ταπείνωση και η δυστυχία των προσφύγων συνεχίζεται.
Ο Σάιντ Καμάλ (EΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο) προειδοποίησε ότι η κρίση αυτή θα μπορούσε να γίνει γεωπολιτική. Επέμεινε ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι "δίκαιη και σταθερή" με τους μετανάστες, να σώζει ζωές και όχι να τους ενθαρρύνει να ρισκάρουν τη ζωή τους.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ (ΕΕΑΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε ότι η Ε.Ε. τελεί υπό πίεση λόγω της προσφυγικής κρίσης και την κατηγόρησε για σύνθλιψη των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενώ ο Μάρσελ Ντε Γκραφ (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ολλανδία) ανέφερε ότι η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει την εισβολή προσφύγων και να κλείσει τα εξωτερικά της σύνορα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ