Τι προβλέπει το σχέδιο Γιούνκερ για την μετεγκατάσταση των προσφύγων
Οι προτάσεις, που θα ανακοινωθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ αποσκοπούν στην ανακούφιση της χειρότερης κρίσης των προσφύγων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με το σχέδιο Γιούνκερ για την επείγουσα μετεγκατάσταση των προσφύγων θα συμμετάσχουν σε μεγάλο βαθμό η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία αφού σε αυτές τις χώρες θα μετεγκατασταθούν σχεδόν το 60 τοις εκατό των 120.000 προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, σύμφωνα με υποχρεωτικές ποσοστώσεις.
Η Γερμανία θα λάβει 31.443 προσφύγων (26,2 τοις εκατό), η Γαλλία θα λάβει 24.031 (20 τοις εκατό) και η Ισπανία 14.931 (12,4 τοις εκατό κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Οι επόμενες μεγαλύτερες μετεγκαταστάσεις θα είναι η Πολωνία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, το Βέλγιο και τη Σουηδία. Τα κράτη μέλη που αρνούνται τις ποσοστώσεις θα κληθούν να προσφέρουν οικονομική αποζημίωση αντ 'αυτού.
Οι ποσοστώσεις εκπονήθηκαν ανάλογα με το ΑΕΠ της χώρας (40 τοις εκατό), πληθυσμός (40 τοις εκατό), το ποσοστό ανεργίας (10 τοις εκατό) και την ήδη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου. Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία δεν υποχρεούνται βάσει των συνθηκών της ΕΕ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Το σχέδιο έρχεται να προστεθεί στην πρόταση Γιούνκερ του Μαίου για τις ποσοστώσεις και τη μετεγκατάσταση των περίπου 40.000 πρόσφυγες, κυρίως της Συρίας και της Ερυθραίας από την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι χώρες θα λάβουν € 6.000 σε βοήθεια της ΕΕ ανά άτομο, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν.