Πράσινο φως στην μετεγκατάσταση 8.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
«Για πρώτη φορά αποφασίζεται ένας επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα, σε συνδυασμό με την έκτακτη χρηματοδότηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη των σχετικών υπηρεσιών της χώρας μας, θα μειώσει την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και θα βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής και προστασίας των προσφύγων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κ. Χριστοδουλοπούλου.
Παρόλα αυτά, τονίζεται στην ανακοίνωση, οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ικανοποιητικοί. «Τη στιγμή που στη χώρα μας έχουν εισέλθει κατά το 2015 σχεδόν 80.000 άτομα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, συμφώνησε στον εντελώς συμβολικό αριθμό μετεγκατάστασης 8.000 περίπου προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανά έτος.
Ο αριθμός αυτός δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά αποτελεί έστω μια αρχή για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της χώρας μας για δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών. Οι αντιδράσεις και η αναβλητικότητα που παρακολουθούμε εδώ και τρεις μήνες στο θέμα της εσωτερικής μετεγκατάστασης προσφύγων, ειδικά σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, δείχνουν δυστυχώς πως η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα επιλεκτική σε ό,τι αφορά την ανάληψη ευθύνης».
Τέλος, σημειώνεται ότι όσοι αναφέρουν πως η κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών κρατών "δεν αντέχει άλλους" «ξεχνούν μάλλον ότι υπάρχει και στην Ελλάδα κοινή γνώμη και λαός, ο οποίος μάλιστα δείχνει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ενώ δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση. Υπάρχει ένας πόλεμος που μαίνεται στη γειτονιά μας, και η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίζει να πιστεύει πως αυτός ο πόλεμος είναι πολύ μακριά για να την αγγίξει».