Στο ΣτΕ το αναδρομικό κούρεμα στα εφάπαξ των υπαλλήλων
Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2014 με υπουργική απόφαση μειώθηκε από 55% έως 95% το εφάπαξ που χορηγούσε το επίμαχο Ταμείο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το protothema.gr, μία υπάλληλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία είχε προσληφθεί το Φεβρουάριο του 1983, συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούλιο του 2012 και υπέβαλε αίτηση καταβολής του εφάπαξ της, το οποίο ανερχόταν στο ποσό των 242.126 ευρώ.
Το Ταμείο αρνήθηκε να καταβάλει το εν λόγω ποσό, επικαλούμενο την αναδρομική τροποποίηση του καταστατικού του, που έγινε με την επίμαχη υπουργική απόφαση και, αντί του ποσού αυτού, της έδινε μόνο 25.127 ευρώ.
Έτσι, η υπάλληλος προσέφυγε στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η αναδρομική περικοπή του εφάπαξ είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις συνταγματικές επιταγές.
Και αυτό γιατί η μείωση του εφάπαξ δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα του εν λόγω Ταμείου (ΝΠΔΙΔ αυτοτελές, αυτόνομο και αυτοδιοικούμενο), το οποίο δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ το ασφαλιστικό του κεφάλαιο έχει σχηματιστεί αποκλειστικά από εισφορές των μελών του και έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Κατόπιν αυτών, η τέως υπάλληλος της Εθνικής Ασφαλιστικής υποστηρίζει ότι η αναδρομική μείωση του εφάπαξ προσκρούει στα άρθρα 4, 12 και 22 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ.
Παρέμβαση υπέρ του κύρους της επίμαχης υπουργικής απόφασης έχει ασκήσει το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας «Η Εθνική» (ΑΤΑΠΕ).
Κατά την ακροαματική συζήτηση της υπόθεσης, οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανέπτυξαν την αντίθετη νομική επιχειρηματολογία τους.
Εισηγήτρια της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ ήταν η σύμβουλος Επικρατείας, Παρασκευή Μπραΐμη, ενώ για το πρώτο πενθήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου αναβλήθηκε η συζήτηση παρόμοιων προσφυγών.
Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.