Εφοριακοί έβγαζαν χρήματα στο εξωτερικό

Εφοριακοί έβγαζαν χρήματα στο εξωτερικό
Υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών εντοπίστηκαν να έχουν μεταφέρει σημαντικά κεφάλαια στο εξωτερικό. Το ίδιο έπραξαν και 18 άτομα που έπαιρναν το επίδομα ανεργίας. Το 42% των Ελλήνων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό είχαν ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ. Σε ταμείο για τη στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από τα σκληρά φορολογικά μέτρα θα πηγαίνουν τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα στοιχεία έδωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στη δημοσίευση των ονομάτων όσων χρωστούν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ στο δημόσιο ενώ θα ακολουθήσει και ο κατάλογος όσων οφείλουν από 150.000 έως ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι θα γίνει απολύτως σεβαστή η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η οποία ζήτησε να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών από την ειδοποίηση ενός οφειλέτη μέχρι τη στιγμή που θα βγει το όνομά του στη δημοσιότητα προκειμένου να του δοθεί χρόνος να ρυθμίσει τις οφειλές του. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στην Βουλή τους όρους που έθεσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προκειμένου να επιτρέψει τη δημοσίευση των ονομάτων των οφειλετών. Η Αρχή:

1. Θέλει οι οφειλές αυτές να είναι μόνον φορολογικές -άρα να μην είναι για άλλους λόγους που αναφέρονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

2. Θέλει να χαρακτηριστούν εισπράξιμες και άρα να μην περιλαμβάνονται οι μη εισπράξιμες

3. Θέλει να διαχωριστούν τα πρόσωπα που έχουν πεθάνει φυσικά και βαρύνονται οι κληρονόμοι καθώς και όσοι είναι σε κατάσταση πτώχευσης

4. Θέλει να διαχωριστούν όσοι έχουν προθεσμία για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή όσοι περιμένουν την έκδοση απόφασης, τελεσίδικης μάλιστα, για ένδικα βοηθήματα ή μέσα.

5. Και επίσης, θέλει να υπάρξει προειδοποίηση ατομική και περιθώριο 15 ημερών προκειμένου να προβάλλουν αντιρρήσεις επί εγγράφου ατομικής προειδοποιήσεως οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι καταθέτει διάταξη που προβλέπει ότι όταν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αρχείο που περιλαμβάνει άνω των 1.000 ονομάτων, η πρόσκληση για την προβολή αντιρρήσεων γίνεται με δημοσίευση στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και όχι με ατομικές προσκλήσεις. Επίσης έκανε γνωστό ότι προς διευκόλυνση των βουλευτών θα αποστείλει αύριο στη Βουλή, τις καταστάσεις των οφειλετών άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα θέσεις υπόψη της Βουλής -με τους περιορισμούς του απορρήτου και της εχεμύθειας- τις καταστάσεις αυτών που εξήγαγαν στο εξωτερικό καταθέσεις, ενώ το προϊόν της εξαγωγής είναι τουλάχιστον εκατονταπλάσιο του δηλωμένου εισοδήματος του ίδιου χρόνου.

Στη Βουλή θα κατατεθούν επίσης υπό τους όρους απορρήτου, τα ονόματα υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών που μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό και τα ονόματα 18 πολιτών που μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό, αλλά επιδοτούνται οι ίδιοι ως άνεργοι από τον ΟΑΕΔ. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος κατέληξε λέγοντας ότι στα ονόματα όσων μετέφεραν χρήματα εκτός Ελλάδας δεν υπάρχουν βουλευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ