Πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ βοήθησε τους...εισαγωγείς γάλακτος
Σύμφωνα με το υπουργείο η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και τονίζεται πως θα ακολουθήσουν και νέες συσκέψεις, ενδεχομένως και από την επόμενη εβδομάδα.
Πηγές του ΥΠΑΝ επισημαίνουν πως η προσπάθεια μείωσης της τιμής επαφίεται κυρίως στο αίσθημα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης κάθε επιχείρησης.
Μάλιστα στελέχη του Υπουργείου σχολιάζοντας την κίνηση στην οποία προχώρησε η FrieslandCampina Hellas να μειώσει τις τιμές στο γάλα κατά 5 λεπτά από τις 22 Σεπτεμβρίου, τόνισαν ότι θα βρει μιμητές και από άλλες γαλακτοβιομηχανίες αλλά και από το λιανεμπόριο. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση στελέχους του υπουργείου το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ προέβλεψε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν ανακοινώσεις και δελτία Τύπου από τις γαλακτοβιομηχανίες για μείωση των τιμών στο γάλα κατά 5%.
Στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας, μετά τη συνάντηση σχολίασαν: «Όταν η ίδια η πολιτεία αυξάνει το κόστος μέσω της φορολογίας δεν μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις να ρίξουν εκείνες τις τιμές» και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των γαλακτοβιομηχανιών, από την ημέρα που ψηφίστηκε η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές τουλάχιστον κατά 5% πιέζοντας την εγχώρια παραγωγή και κατ' επέκταση τις τιμές παραγωγού τουλάχιστον κατά 2 λεπτά το λίτρο.