Μητσοτάκης: Καμία σχέση η αξιολόγηση με διαθεσιμότητα
Όσοι έρχονται και λένε, ότι ψάχνουμε για περαιτέρω δεξαμενές για απολύσεις και διαθεσιμότητες, λένε ψέματα». Αυτό τόνισε σήμερα μιλώντας στον ρ/σ REAL FM ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων για τη «συγκριτική αξιολόγηση», στην οποία υποχρεωτικά ένα 15% θα βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση.
Κατά τον κ. Μητσοτάκη «σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να αποδοθεί η βαρύνουσα σημασία, που θα πρέπει να έχει κάθε σύστημα αξιολόγησης και να αρθούν οι στρεβλώσεις και η απαξίωση του παρόντος συστήματος αξιολόγησης». Επανέλαβε δε, ότι «μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων βαθμολογείτο με 9 και 10, κάτι που αναιρούσε τη σημασία και τη λογική της αξιολόγησης και την καθιστούσε ανούσια», ενώ πρόσθεσε, ότι «δεν υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι από το 2015 και μετά». Ανέφερε δε, ότι «για πρώτη φορά υπήρξε μία ουσιαστική επιτάχυνση στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, κάτι που αναγνωρίζει και η ΑΔΕΔΥ, για πρώτη φορά ελέγχτηκαν πλαστότητες τίτλων, μετατροπές συμβάσεων».
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, σημειώνοντας ότι «για να υπάρχει αξιοκρατία, πρέπει να ξεχωρίσουν οι καλοί από τους λιγότερους καλούς και αυτό μας φέρνει στον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων». Συμπλήρωσε δε, ότι «για πρώτη φορά γίνεται "πάντρεμα" προσόντων με τη θέση και όχι τυπική διαδικασία μοριοδότησης, που δεν εξασφαλίζει, ότι ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια, είναι ο πιο κατάλληλος να καταλάβει συγκεκριμένη θέση ευθύνης με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες σε νεότερους δημοσίους υπαλλήλους, που μπορούν να διεκδικήσουν θέση ευθύνης». Τέλος, αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών για τη μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία συνέβαλε στην επαγγελματική δραστηριότητα, στην ανάπτυξη και προπαντός στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.