Αυτές είναι οι 10 αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τον τουρισμό
Της Έφης Καραγεώργου.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο:
1. Βάζει φρένο στη γραφειοκρατία και οι τουριστικές επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν το ειδικό σήμα λειτουργίας μέσα σε 50 μέρες.
Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν πλέον να καταθέτουν τα δικαιολογητικά στα ΚΕΠ.
2. Η κατάταξη των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων γίνεται με βάση τα «αστέρια» και τα «κλειδιά» αντίστοιχα, από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
3. Οι υπηρεσίες του Τουρισμού μπορούν να ελέγξουν ανά πάσα ώρα αν το κατάλυμα πληροί τις προϋποθέσεις, που ορίζει η κατηγορία κατάταξης του. Σε περίπτωση που δεν τις πληροί του αφαιρείται το Σήμα Λειτουργίας.
Επίσης προβλέπονται κυρώσεις που ξεκινούν από πρόστιμα των 1.000 ευρώ, και φθάνουν μέχρι τη σφράγιση επιχειρήσεων αν διαπιστωθεί ότι τα καταλύματα δεν διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας ή δεν παρέχουν στην πελατεία τους όσα υποσχέθηκαν.
4.Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται θέματαχωροθέτησης και καθορισμού των χερσαίων ορίωναλλά και της ζώνης αιγιαλού στις μαρίνες με στόχο, μεταξύ άλλων, να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η συγκεκριμένη κατηγορία δημόσιας περιουσίας.
5.Προβλέπεται ότι τα υδροπλάνα θα μπορούν να χρησιμοποιούν χώρους μαρινών με στόχο να εξυπηρετηθεί η εποχικά αυξημένη για μετακινήσεις με αυτό το μέσο, σε προσφιλείς τουριστικούς προορισμούς
6.Το νομοσχέδιο βάζει «φραγή» στον «τζάμπα» ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής σε «παρθένους προορισμούς» ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και στην παράνομη εμπορική εκμετάλλευση από επιτήδειους αυτής της κατάστασης.
Θεσπίζονται λοιπόν θαλάσσιες ζώνες «ναυδέτων» που θα λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς τις μαρίνες και θα εισφέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία.
7.Οι τουριστικές κατοικίες που βρίσκονται μέσα σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα,πλέον μπορούν να πωλούνται από τα σχέδια και όχι μετά την αποπεράτωση και την έκδοση σήματος λειτουργίας.
Σημειώνεται ότι τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, αποτελούν το νέο προϊόν,πάνω στο οποίο θα βασισθεί η προσέλκυση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων.
Ειδικότερα το «σύνθετο τουριστικό κατάλυμα» συμπεριλαμβάνει υποχρεωτικά ξενοδοχείο 5 αστέρων, ειδική τουριστική υποδομή (γκολφ, συνεδριακό, μαρίνα, θαλασσοθεραπεία, μονάδα ιαματικού τουρισμού, κέντρα αναζωογόνησης κ.λπ.) και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, οι οποίες μπορούν να μισθωθούν μακροχρονίως ή να πωληθούν.
8. Το νομοσχέδιο εστιάζει και στην ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού. Ειδικά για τον «Οινοτουρισμό» και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων μέσα στα όρια των οινοπαραγωγικών ή οινοπαρασκευαστικών εγκαταστάσεων μπορούν να ιδρύονται μη κύρια τουριστικά καταλύματα.
9.Θεσπίζει φορολογικά κίνητρα σε όσους προσφέρουν χορηγίες για την προβολή του ελληνικού τουρισμού. Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στον χορηγό να εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου ή τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης, το ποσό που προσέφεραν. Ωστόσο υπάρχει όριο: το αφαιρούμενο συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος ή των καθαρών κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία της επιχείρησης που προσέφερε τη χορηγία.
10. Ρυθμίζει θέματα σχετικά με τον ιατρικό τουρισμό και ειδικότερα, την σύσταση Μητρώου Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού, καθώς και την πιστοποίηση των ιατρικών παρόχων, αλλά και την αναγνώριση ιαματικών πηγών.