Οι εξισώσεις της νίκης του Στίβεν Χόκινγκ για το Μουντιάλ

 Οι εξισώσεις της νίκης του Στίβεν Χόκινγκ για το Μουντιάλ
Τους υπολογισμούς του για το νικητή του Μουντιάλ, αλλά και τις επιδόσεις της Αγγλίας, παρουσίασε ο διάσημος φυσικός Στήβεν Χόκινγκ.



Τον Χόκινγκ «επιστράτευσε» ένας Βρετανός διοργανωτής στοιχημάτων, για να επινοήσει την φόρμουλα που θα εξασφαλίσει στα «Τρία Λιοντάρια» μια επιτυχημένη επίδοση στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

«Υποβάλαμε την πρόταση στον Χόκινγκ και πιστεύαμε ότι οι πιθανότητες να δεχθεί ήταν 1%. Πραγματικά εκπλαγήκαμε όταν μάθαμε ότι αποδέχθηκε την πρόταση» αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας Paddy Power που ζήτησε τα ποδοσφαιρικά φώτα του Χόκινγκ. Ο αστροφυσικός (ίσως και με τη βοήθεια κάποιων φοιτητών του) μελέτησε όλους τους αγώνες που έχει δώσει η Εθνική Αγγλίας σε Μουντιάλ μετά από εκείνο του 1966 που έγινε σε αγγλικό έδαφος και νικήτρια αναδείχθηκε η Αγγλία. Ομως έκτοτε η Εθνική Αγγλίας δεν έχει καταφέρει απολύτως τίποτε είτε σε Μουντιάλ είτε σε κάποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η Εθνική Αγγλίας έχει χάσει κρίσιμους αγώνες στη διαδικασία των πέναλτι με πολλούς να υποστηρίζουν ότι υπάρχει σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα στην ομάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον πολυβραβευμένο φυσικό η συνταγή της επιτυχίας είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα: ανάμεσα στους παράγοντες που θα παίξουν ρόλο είναι η θερμοκρασία, το υψόμετρο, οι χιλιομετρικές αποστάσεις, ακόμη και... το χρώμα της φανέλας.

Η Εθνική Ομάδα της Αγγλίας για να κερδίζει τα ματς πρέπει να παίζει με κόκκινες εμφανίσεις επειδή πιθανώς το κόκκινο χρώμα ενισχύει την ψυχολογία των παικτών. Θα πρέπει η ομάδα να παίζει σε γήπεδα που δεν είναι σε πολύ μεγάλο υψόμετρο - σε κάθε περίπτωση όχι πάνω από 500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η θερμοκρασία την ώρα των αγώνων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η πρόταση ο Ρόι Χόντσον να κατέβει με σύστημα 4-3-3. Οσον αφορά τα πέναλτι, ο Χόκινγκ μελετώντας 204 πέναλτι της Εθνικής Αγγλίας κατέληξε ότι οι παίκτες της ομάδας θα πρέπει να τα εκτελούν παίρνοντας αρκετή φόρα. Σύμφωνα με τον αστροφυσικό, οι παίκτες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα από τρία βήματα πριν κλοτσήσουν την μπάλα και να στοχεύουν είτε στο αριστερό είτε στο δεξί «παραθυράκι» του τέρματος.
Μια ακόμη σύσταση προς τον προπονητή είναι να επιλέξει ποδοσφαιριστές με λίγα ή και καθόλου μαλλιά καθώς, όπως υποστηρίζει ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Τέλος, οι υποστηρικτές της αγγλικής ομάδας πρέπει να ελπίζουν σε Ευρωπαίο διαιτητή, καθώς το εθνικό συγκρότημα έχει να επιδείξει 63% ποσοστό επιτυχίας σε παιχνίδια με διαιτητή από τη γηραιά ήπειρο, ποσοστό διπλάσιο από εκείνο (38%) όταν ο διαιτητής προερχόταν από άλλη ήπειρο.

Και για όσους βιαστούν να αποδοκιμάσουν την εφαρμογή ερευνητικών μεθόδων της φυσικής σε αθλητικές διοργανώσεις, ο Χόκινγκ απαντά:

«Από την αυγή του πολιτισμού, δεν χαροποιεί ιδιαίτερα τους ανθρώπους να παρακολουθούν γεγονότα που δεν μπορούν να εξηγήσουν. Γι' αυτό και έχουν αναπτύξει τεχνικές κατανόησης του κόσμου. Το Μουντιάλ δεν διαφέρει σε αυτό».

«Σε σύγκριση με το ποδόσφαιρο», πρόσθεσε, «θεωρώ ότι η Κβαντική Φυσική είναι σχετικά απλή».

Παρόλο που ο καθηγητής δήλωσε πως υποστηρίζει το αγγλικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, θεωρεί ότι η ομάδα που θα σηκώσει το τρόπαιο θα είναι η διοργανώτρια Βραζιλία.