Εμπορική: Θολό το μετεκλογικό τοπίο για το ΧΑ

Εμπορική: Θολό το μετεκλογικό τοπίο για το ΧΑ
Στην παρούσα φάση δείχνει δύσκολο να εκτιμηθεί αν η αγορά έχει προεξοφλήσει υπερβολικά αρνητικά τις ενδεχόμενες μετεκλογικές εξελίξεις ή το αντίθετο, σχολιάζει η Εμπορική.

Σημειώνει πως η τάση παραμένει πτωτική και βραχυπρόθεσμα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δυνατότητα ανοδικής αντίδρασης από την στήριξη των 680 μονάδων. Αν δεν συμβεί αυτό άμεσα και μάλιστα με «βίαιο» τρόπο, είναι μάλλον θέμα χρόνου ο δείκτης να κινηθεί προς τα χαμηλά έτους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Εμπορική, το περασμένο πενθήμερο ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αρχικά σταθεροποιητικά, καταβάλλοντας προσπάθεια να ισορροπήσει υψηλότερα των 694 μονάδων, αλλά δεν τα κατάφερε. Υποχώρησε προς την επόμενη στήριξη των 680 μονάδων, και μέχρι την στιγμή που γράφεται το κείμενο διατηρείται σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Επισημαίνει ότι μέχρι πρότινος θεωρούσαμε την ευρύτερη περιοχή των 680 μονάδων ως το χαμηλότερο πιθανό σημείο του δείκτη για το κοντινό μέλλον, αλλά η πρόσφατη αύξηση του όγκου των συναλλαγών, στη φάση της καθοδικής διάσπασης των 694 μονάδων, προξένησε προβληματισμούς για την ανθεκτικότητα της προαναφερόμενης στήριξης.

Για την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Εμπορική, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί αρχικά στην αντοχή της στήριξης των 680 μονάδων και την δυνατότητα πρόκλησης ανοδικής αντίδρασης και σε δεύτερη φάση, στα επίπεδα στήριξης/αντίστασης που θεωρούνται κομβικά για την βραχυπρόθεσμη τάση. Χαμηλότερα των 680 μονάδων, η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 666 μονάδες, αλλά οι πιο αξιόλογες βρίσκονται στις 650 μονάδες και 622 μονάδες (χαμηλό έτους). Επισημαίνεται ότι όσο θα απομακρύνεται από τις 680 μονάδες, τόσο θα αποδυναμώνεται – μεσοπρόθεσμα - το σενάριο επαναπροσέγγισης της περιοχής των 850 μονάδων (υψηλά έτους). Όπως εκτιμά η Εμπορική, οποιαδήποτε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, που δεν κατορθώσει να ξεπεράσει την περιοχή αντίστασης των 700 μονάδων, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Αν όμως την ξεπεράσει, και μάλιστα με ενισχυμένους όγκους συναλλαγών, θα αυξηθούν οι πιθανότητες υπέρβασης της επόμενης αντίστασης των 740 μονάδων και προσέγγισης της ισχυρής αντίστασης των 780 μονάδων.

Η Εμπορική υπενθυμίζει ότι στις 698 μονάδες ολοκληρώθηκε ποσοστό διόρθωσης 66% της συνολικής κίνησης από το χαμηλό έτους στις 621 μονάδες (11/01) στο υψηλό έτους των 847 μονάδων (20/02), ποσοστό που - στατιστικά – θεωρείται το μέγιστο δυνατό (με μία απόκλιση της τάξεως του 3%) όταν επίκειται σύντομα σημαντική κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ