JP Morgan: Καλώς ήρθες και πάλι Ελλάδα

JP Morgan: Καλώς ήρθες και πάλι Ελλάδα
Η επένδυση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι ο καλύτερος τρόπος να εκφράσει ένας επενδυτής την αισιοδοξία του για την Ελλάδα. Αυτό αναφέρει η JPMorgan σε έκθεσή της με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 2013 και τίτλο “Καλώς ήρθες και πάλι Ελλάδα”.

Σύμφωνα με την JPMorgan, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επηρεαστούν από την κατάσταση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία διαμορφώνονται μεταξύ 21%-33% για τις τέσσερις μεγάλες. “Έχουν μπλεχτεί σε μία πρωτοφανή ύφεση η οποία συνοδεύτηκε από μία σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων”, σημειώνει ο οίκος.

Σημαντικές για την JPMorgan είναι οι εξελίξεις στον τομέα των δανειακών χαρτοφυλακίων. Ένα χειρότερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διάσωση των τραπεζών, με σημαντικές παράπλευρες απώλειες για την αποτίμηση των εταιρειών εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, αναφέρει.

Συνεπώς, συνεχίζει η JPMorgan, “αν είστε αγορασμένοι στο βιομηχανικό κλάδο ποντάροντας στην ελληνική ανάκαμψη, θα πρέπει να σταθμίσετε τους κινδύνους για τις τράπεζες. Αν έχετε πάρει αυτή την απόφαση τότε είναι ίσως πιο εύλογο να την εκφράσετε μέσω των τραπεζών”.

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι, από μία οπτική, αρκετά έξυπνη, προσθέτει ο οίκος και εξηγεί: “Υποθέτοντας ότι όλα πηγαίνουν καλά, το ΤΧΣ θα βρεθεί εκτός. Οι τρεις τράπεζες που έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής – Alpha Bank, ΕΤΕ και Πειραιώς – πωλήθηκαν με διάθεση μετοχών και έκδοση warrants. Αν οι μετοχές σημειώσουν ράλι, τότε η εξάσκηση των warrants θα βγάλει το ΤΧΣ εκτός μετοχολογίου. Η εξάσκηση των warrants θα οδηγήσει αυτομάτως σε αύξηση της ποσόστωσης του ελληνικού δείκτη στον MSCI και στους περισσότερους δείκτες. Πιστεύουμε ότι τα warrants βρίσκονται κυρίως στα χέρια εξειδικευμένων funds που α) δεν είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές και β) ενδέχεται να κάνουν delta-hedge τη θέση τους (π.χ. να πουλάνε μετοχές όσο αυξάνεται η τιμή τους).

Η JPMorgan αμφιβάλει ότι στην πλειονότητά τους οι managers των αναδυόμενων αγορών θα θέλουν να προβούν σε συναλλαγές με warrants καθώς πρόκειται για πολύπλοκα εργαλεία, υπάρχουν ρυθμιστικά θέματα κλπ. “Ωστόσο να είχαμε ένα χαρτοφυλάκιο αναδυόμενων αγορών θα θέλαμε να διατηρήσουμε μία μικρή θέση – η μόχλευση των warrants θα οδηγούσε σε υπεραπόδοση σε ανοδική κίνηση και η μικρή θέση θα περιόριζε τη μεταβλητότητα στην πτώση”.

Σε ότι αφορά το χρηματοδοτικό κενό, η JPMorgan εκτιμά ότι από τη μελέτη της BlackRock θα εξαρτηθούν πολλά για το χρηματοδοτικό κενό. “Αν η αξιολόγηση της BlackRock δείξει ότι δεν χρειάζονται νέες κεφαλαιακές ενέσεις, τότε η Τρόικα και το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να μεταφέρουν κεφάλαια από το ΤΧΣ στα δημόσια ταμεία και να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό”.