Reuters: Το τρίτο ελληνικό "πακέτο" υπόσχεται δράμα αλλά όχι κρίση

Reuters: Το τρίτο ελληνικό "πακέτο" υπόσχεται δράμα αλλά όχι κρίση
Η ανάγκη ενός νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα υπόσχεται μεν ένα παρατεταμένο δράμα μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, ωστόσο είναι απίθανο να πυροδοτήσει το είδος της κρίσης που κατά το παρελθόν απείλησε να διαλύσει την Ευρωζώνη, αναφέρει ανάλυση του Reuters με αντικείμενο το πιθανό τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας μας.

Εκείνη την περίοδο, η Γερμανία είχε συμφωνήσει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα ούτως ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη για όσο η Ελλάδα σφίγγει το ζωνάρι και εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Ωστόσο, σημειώνει το Reuters, το γεγονός ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας εκτροχιάστηκε τόσο γρήγορα δείχνει ότι η Ευρώπη παλεύει ακόμη με την κρίση και απέχει από το να εξαφανίσει την απειλή για την Ευρωζώνη από τις κυβερνήσεις του Νότου που πλήττονται σφοδρά από την ύφεση.

Η Ελλάδα στηρίζεται στην καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 για να μπορέσει να ζητήσει επιπλέον βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της με στόχο μια περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, αναφέρει η ανάλυση.

Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει "κούρεμα" του χρέους που διακρατούν οι ομολογιούχοι του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ξέρει πως η καλύτερη επιλογή για να ακολουθήσει μια ανακούφιση του χρέους είναι να συνεργαστεί με την τρόικα, πράγμα το οποίο γνωρίζουν και οι επενδυτές. Αυτός είναι -σύμφωνα με το Reuters- ένας λόγος που οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δεν θα φέρουν μεγάλη αναταραχή στις αγορές, που έχουν ήδη εφησυχάσει από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Το πως θα παρασχεθεί αυτή η ανακούφιση του χρέους, εάν τελικά κριθεί αναγκαία, είναι ένα σκληρό τεστ για τη Γερμανία και τις άλλες πιστώτριες χώρες του Βορρά, για τις οποίες το "κούρεμα" είναι κατάρα.

Η 50ετής επιμήκυνση των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα και η μείωση των επιτοκίων στο "ελάχιστο" θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, αναφέρει το Reuters.