Τι ζήτησαν οι επιχειρηματίες από τον Άσμουσεν

Τι ζήτησαν οι επιχειρηματίες από τον Άσμουσεν
Στη διαπίστωση ότι το οικονομικό μοντέλο της χώρας πρέπει να αλλάξει και η λιγοστή, προς το παρόν, ρευστότητα να στραφεί σε μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα προάγουν την εξωστρέφεια, συμφώνησαν οι Έλληνες επιχειρηματίες και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Γ. Άσμουσεν.

Κατά τη διάρκεια του ανεπίσημου χθεσινοβραδινού δείπνου που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς, οι παρευρισκόμενοι επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στον κ. Άσμουσεν την άποψή τους για το πώς πρέπει να υποβοηθηθεί η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, εν μέσω συνθηκών περιορισμένης ρευστότητας.

Οι επιχειρηματίες τόνισαν την ανάγκη εκπόνησης ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο θα αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων. Και με βάση αυτό το σχέδιο να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις σε επιμέρους τομείς όπως η φορολογία, τα αναπτυξιακά κίνητρα, το ενεργειακό κόστος, η απονομή δικαιοσύνης, το χωροταξικό πλαίσιο κ.ά.

Ταυτόχρονα, επισήμαναν ότι σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας, η χρηματοδότηση πρέπει να στραφεί σε επενδύσεις οι οποίες υπηρετούν το νέο οικονομικό μοντέλο της εξωστρέφειας. Στην υποβοήθηση των παραπάνω επιλεγμένων επενδύσεων θα πρέπει να συντείνουν και οι κοινοτικοί πόροι.

Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ομαλότητας και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας λειτουργούν καταλυτικά για την άρση της αβεβαιότητας και δημιουργούν τις συνθήκες για σταδιακή αύξηση των επενδύσεων, ανέφεραν οι επιχειρηματίες. Ως εκ τούτου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης αναπτυξιακού σχεδίου που να αξιοποιεί στο έπακρον την υφιστάμενη ρευστότητα, να παρέχει στοχευμένα κίνητρα και να άρει στρεβλώσεις και προσκόμματα.

Ο κ. Άσμουσεν συμφώνησε με τη διαπίστωση ότι το νέο οικονομικό μοντέλο θα πρέπει να προάγει την εξωστρέφεια και ως εκ τούτου με την ανάγκη η υφιστάμενη ρευστότητα να εστιάσει σε παραγωγικές επενδύσεις που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση των εξαγωγών ή στην υποκατάσταση εισαγωγών.

Στο δείπνο παραβρέθηκαν επιχειρηματίες από όλους τους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με έμφαση τη βιομηχανία, τον τουρισμό, την ενέργεια και τον κλάδο των τροφίμων.