WSJ: H Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια, αλλά θα την αποπληρώσει;

WSJ: H Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια, αλλά θα την αποπληρώσει;
Στην έκταση που έλαβαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Wolfgang Schaeuble όπου παραδεχόταν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια με την λήξη του τρέχοντος προγράμματος της την επόμενη χρονιά, αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Και επισημαίνει, ότι οι περισσότεροι πίστευαν πως η κυβέρνηση της Merkel δεν θα επέλεγε να ανοίξει το θέμα αυτό ενόψει των κρίσιμων εκλογών στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν είναι ανόητοι. Και αυτοί μπορούν να δουν ότι η Ελλάδα με ένα χρέος πάνω από 170% του ΑΕΠ και συνεχή συρρίκνωση της οικονομίας της, δεν είναι εφικτό να αποπληρώσει όσα την ανάγκασε το υπόλοιπο της ευρωζώνης να δανειστεί από την πρώτη της διάσωση το 2010.

Πάντως διαπιστώνει ότι η έκθεση της Merkel αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα είναι αρκετά πιο περιορισμένη από όσο αρκετοί φαντάζονται. Και αυτό γιατί οι πολιτικοί της αντίπαλοι δεν προτείνουν ριζοσπαστικές αλλαγές "πλεύσης" αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την WSJ ακόμα πιο περίεργη είναι η επιμονή του Schaeuble ότι η Αθήνα θα καταφέρει εν τέλει να αποπληρώσει όλο το ποσό που δανείστηκε και ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της προς τους εταίρους στην ΕΕ. Το χρέος της Ελλάδας, σημειώνει η εφημερίδα, αυξάνεται σταθερά και η οικονομία της συνεχώς συρρικνώνεται, πιο γρήγορα μάλιστα από τις επίσημες εκτιμήσεις από τότε που μπήκε στο πρόγραμμα διάσωσης.

Κλείνοντας η WSJ σημειώνει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να μη βουλιάξει –όντας στην ευρωζώνη- με την σταθερή παροχή χαμηλότοκων δανείων από τους γείτονές της. Αλλά σημειώνει πως όσο μεγαλύτερα είναι τα δάνεια τόσο μικρότερες θα είναι και οι πιθανότητες να τα αποπληρώσει.

Και καταλήγει λέγοντας ότι η παραδοχή από τον Schaeuble της «δυσάρεστης» αλήθειας για την Ελλάδα, ουσιαστικά οδηγεί σε ένα άλλο συμπέρασμα, ότι ο δανεισμός της Ελλάδας «τροφοδοτεί τον πίθο των Δαναΐδων»...