Χωρίς δάνειο το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Χωρίς δάνειο το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα
Χωρίς νέο δάνειο αναμένεται ότι θα είναι το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς υπάρχει το «μαξιλάρι» των 12 δισ. ευρώ από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έμεινε αδιάθετο, αφού οι ανάγκες καλύφθηκαν με λιγότερα ποσά.

Όπως επισημαίνει το Vima.gr, η κυβέρνηση στην ανοιχτή γραμμή που έχει με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον διαμήνυσε ότι «το πρόγραμμα κινείται εντός στόχων» και δεν θα χρειαστούν νέα δάνεια για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών, γνωρίζοντας ότι ήδη υπάρχει το ποσό των 12 δισ. ευρώ.

Κρίσιμο απ' αυτή την άποψη είναι να μη χρειαστούν στο άμεσο μέλλον νέα κεφάλαια οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς η βαθιά ύφεση και η αδυναμία πολλών επιχειρήσεων και λιγότερο των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους ανεβάζουν τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων, για τα οποία οι τραπεζίτες θα πρέπει να κάνουν αυξημένες προβλέψεις στους ισολογισμούς τους.

Ίσως γι' αυτό η κυβέρνηση πιέζει για την άρση του περιορισμού των πλειστηριασμών και της προστασίας ακόμη και της πρώτης κατοικίας, προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια είτε προχωρώντας στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είτε τιτλοποιώντας μέρος του χαρτοφυλακίου τους.

Η τρόικα εκτιμά πως το χρηματοδοτικό κενό (δηλαδή τα χρήματα που απαιτούνται για την καταβολή τόκων) θα ανέλθει τη διετία 2014-2015 σε 11 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί από το αδιάθετο πακέτο για τις τράπεζες και ήδη οι πληροφορίες θέλουν η Κομισιόν και ο ESM να επεξεργάζονται τη νομική φόρμουλα για να αλλάξει κατεύθυνση (από τις τράπεζες στον προϋπολογισμό) η βοήθεια προς την Ελλάδα.

Προϋπόθεση είναι η Ελλάδα όχι μόνο να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,5 δισ. ευρώ που όλα δείχνουν ότι θα επιτύχει εφέτος, αλλά και να το αυξήσει στα 6 δισ. ευρώ το 2016, προκειμένου να καλύπτει μέρος των τόκων.

Επί της ουσίας το μήνυμα που στέλνουν παράγοντες που γνωρίζουν τις εξελίξεις είναι ότι όσοι ποντάρουν σε ένα νέο πακέτο χωρίς να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και Ελλάδας ή σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μάλλον έχουν χάσει από χέρι.

Η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις που αρχίζουν σύντομα με την τρόικα θα είναι σκληρές, επίπονες και θα φέρουν αποφάσεις και μέτρα ώστε η Ελλάδα να μη χρειαστεί άλλα δανεικά.