Ψάχνουν τα κριτήρια για πλειστηριασμούς

Ψάχνουν τα κριτήρια για πλειστηριασμούς
Προχωρά η άρση της αναστολής πλειστηριασμών αλλά αναζητούνται τα κριτήρια με τα οποία θα διασφαλίζεται η α΄ κατοικία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δανειοληπτών, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους υπουργούς Κ. Χατζηδάκη και Δ. Σταμάτη.

Τα κριτήρια που θα ισχύσουν αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο στο ραντεβού του πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο.

Αρμόδιο στέλεχος ανέφερε ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι δανειολήπτες που έχουν α' κατοικία και χαμηλά εισοδήματα. Από την άλλη, ωστόσο, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και €300.000 καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση καταθέσεων».

Πάντως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το όλο θέμα αφορά, σε αυτή την φάση, κυρίως επιχειρηματίες και εμπόρους και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς. Θα πρέπει ωστόσο, να περάσει και από την μέγγενη της τρόικας η οποία πιέζει για ρύθμιση του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν άμεσα, δεδομένου ότι και ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι αναλαμβάνει το χειρισμό του θέματος προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση, μια λύση ικανή να "περάσει" από το κοινοβούλιο.