Το νέο Μεσοπρόθεσμο παρουσιάζει ο Γ.Στουρνάρας

Το νέο Μεσοπρόθεσμο παρουσιάζει ο Γ.Στουρνάρας
Το σχέδιο για την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2014 - 2016) και τις τελευταίες προτάσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητων του 2014 θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην ευρεία υπουργική σύσκεψη που είναι προγραματισμένη για τις 10 το πρωί. Παράλληλα, θα σταθμιστούν εναλλακτικά σενάρια για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, θα περιλαμβάνει προτάσεις για τον τρόπο κάλυψης των δημοσιονομικών και των χρηματοδοτικών κενών ώς το τέλος του 2016, με στόχο να «φρενάρει» τη συζήτηση για ένα νέο μνημόνιο, η οποία άρχισε με αφορμή γερμανικά δημοσιεύματα.

Το πλάνο Στουρνάρα προβλέπει τη σταδιακή επαναφορά στις αγορές για βραχυπρόθεσμο δανεισμό (με έκδοση ομολόγων) το 2014 και συνδέεται με την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών στην τρόικα σε ένα μήνα από σήμερα.

Οι βασικές σκέψεις του κ. Στουρνάρα για το θέμα αυτό θα παρουσιαστούν στην πρωινή σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το πλάνο του υπουργού Οικονομικών «περνάει» από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013 και προϋποθέτει την καταγραφή θετικού ρυθμού ανάπτυξης στις αρχές του επόμενου έτους, έτσι ώστε να αρχίσει η αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να πείσει τους δανειστές της ότι θα μπορέσει, έστω και σταδιακά, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πληρωμής τόκων, ύψους 11 ως 12 δισ. ευρώ ετησίως, στηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό στις δικές τις δυνάμεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συγκεκριμένο αριθμό αποχωρήσεων από το Δημόσιο (συνταξιοδοτήσεις και απολύσεις) ως το τέλος του 2016.