Ομπάμα: Δεν είναι λύση μόνο η λιτότητα

Ομπάμα: Δεν είναι λύση μόνο η λιτότητα
Την άποψη της αμερικανικής πλευράς ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελεί λύση επανέλαβε ο Μπάρακ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. Σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αναγνώρισε τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά ταυτόχρονα επισήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Ετσι έδωσε στην κυβέρνηση την δήλωση υποστήριξης που ανέμενε ενόψει της δύσκολης συνέχειας και των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος.

Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πετύχει, υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά. Τόνισε ότι η λιτότητα δεν είναι λύση για τη χώρα. Είναι πολύ σημαντική, όπως σημείωσε, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας. "Οι χώρες που αναπτύσσονται, όπου υπάρχει εργασία, είναι πιο εύκολο να μειώσουν το χρέος τους", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Α. Σαμαράς έχει προχωρήσει σε τολμηρές ενέργειες, για να προωθήσει κομβικές μεταρρυθμίσεις που βοηθούν να μειωθεί το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα και να αποδεσμευτούν τα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού λαού.

"Ο πρωθυπουργός Σαμαράς είναι δεσμευμένος να προχωρήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις", υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν όσο μπορούν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό ανέφερε ότι εξετάστηκαν οι ισχυρές διμερείς σχέσεις, κάνοντας λόγο και για τη σημαντική βοήθεια της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. «Οι δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών είναι τέτοιοι, που ξεπερνούν τις κυβερνήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στάθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως σταθεροποιητικό πόλο για τα προβλήματα στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Είχαμε εκτενή συζήτηση για τις προκλήσεις που απομένουν και είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός είναι δεσμευμένος να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό που επίσης συμφωνήσαμε είναι ότι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν μπορούμε απλώς να βλέπουμε την λιτότητα σαν λύση. Είναι σημαντικό να υπάρχει σχέδιο για δημοσιονομική σταθεροποίηση και διαχείριση του χρέους. Αλλά είναι επίσης σημαντικό η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας να βρεθούν στο επίκεντρο, γιατί γνωρίζουμε από την ιστορία ότι σε χώρες που αναπτύσσονται και η απασχόληση είναι υψηλή υπάρχει παραγωγικότητα και οι οικονομίες προχωρούν μπροστά. Τότε είναι πιο εύκολο γι’ αυτές τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σαμαράς: Θα κάνουμε αυτό που πρέπει

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες, αλλά δεν θα γίνουν εις μάτην. "Θα κάνουμε ότι πρέπει να γίνει για τις δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά βασικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους", τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η ανεργία των νέων έχει φτάσει σε επίπεδα άνω του 60%.

"Εάν η Ελλάδα πετύχει και θα πετύχει, η επιτυχία μας θα είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία" είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Όπως δήλωσε, στη συζήτηση με τον αμερικανό πρόεδρο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα που βρέθηκαν, στο Κυπριακό, αλλά και στην επικείμενη ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Από την άλλη πλευρά προσπαθούμε να κάνουμε όσα μπορούμε για να σταθεροποιήσουμε ένα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Πιστεύω ότι η περιοχή έχει πολλά προβλήματα. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα περισσότερα μπορούμε και με τη συνεργασία που έχουμε. Υπάρχουν βέβαια ανοικτά θέματα. Eχουν να κάνουν με την παράνομη μετανάστευση, με τις εσωτερικές αναταραχές σε χώρες της περιοχής και δυστυχώς το πρόβλημα της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σχετικά με το κυπριακό τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας. «Νομίζω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας προκειμένου να προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα περιλαμβανομένου και του Κυπριακού, που μετά τις νέες προτάσεις ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Εφόσον όμως παραμένουμε προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», υπογράμμισε.