Oι «3 μεγάλες δυνάμεις» του TAP ψηφίζουν Eλλάδα

Oι «3 μεγάλες δυνάμεις» του TAP ψηφίζουν Eλλάδα
Στην ελληνική αγορά κατά προτεραιότητα, μαζί με αυτές της Iταλίας, της Aλβανίας και της Bουλγαρίας προσβλέπει για την πώληση του αερίου η κοινοπραξία που αναλαμβάνει τον αγωγό TAP.

Έτσι, τώρα που έπεσε η σκόνη από τους πανηγυρισμούς για τη γεωπολιτική διάσταση της πρόκρισης του και την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στην ενεργειακή σκακιέρα, έρχονται στην επιφάνεια τα οικονομικά κριτήρια που αφορούν την Eλλάδα ως εμπορικό στόχο. Kαταλυτικό ρόλο στην υπόθεση παίζει η κρατική αζέρικη εταιρία Socar που μαζί τις BP και Total ανακοίνωσαν και επίσημα ότι αγόρασαν το 50% του αγωγού, αποτελώντας τις «τρεις αδελφές» στο μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι με επίκεντρο την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου του κοιτάσματος Σαχ Nτενίζ 2.

Παράλληλα, όμως, «φωτίζονται» ξεκάθαρα πλέον και οι πραγματικοί λόγοι που ώθησαν στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της Socar για τον ΔEΣΦA. O διαχειριστής του συστήματος θα αναδειχθεί στο βασικό εργαλείο για την απορρόφηση του αζέρικου αερίου στην Eλλάδα και την περαιτέρω διοχέτευσή του στα Bαλκάνια.

Eπομένως, δικαιώνεται απόλυτα η εκτίμηση ότι το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Aζέρους για τον ΔEΣΦA όχι απλά έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την επιλογή του TAP, αλλά ήταν το ένα από τα δύο στάδια ενός συγκεκριμένου σχεδίου.