Σημάδια... ανάπτυξης για 1η φορά μετά από 18 μήνες στην ευρωζώνη

Σημάδια... ανάπτυξης για 1η φορά μετά από 18 μήνες στην ευρωζώνη
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επεκτάθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα 18 μηνών τον Ιούλιο, ενισχύοντας τα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας στην περιοχή μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριοτήτων PMI της Markit ενισχύθηκε στις 50,5 μονάδες τον Ιούλιο από τις 48,7 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο, οριακά υψηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στις 50,4 μονάδες.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2012 που ο δείκτης ενισχύεται πάνω από τις 50 μονάδες, γεγονός που υποδεικνύει ανάπτυξη.

Η παραπάνω βελτίωση οφείλεται κυρίως στον μεταποιητικό τομέα, η ανάπτυξη του οποίου αντιστάθμισε την οριακή συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα. Η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τον βασικότερο εξαγωγέα της, κατέγραψε την ισχυρότερη επίδοση σε διάστημα 18 μηνών.

Σημειώνεται πως ο PMI προστίθεται σε μια σειρά δεικτών, όπως η πτώση του δείκτη της ανεργίας, που δείχνουν πως τα χειρότερα για την οικονομία του ενιαίου νομίσματος έχουν παρέλθει και πως η κατάσταση στην ευρωζώνη σταθεροποιείται μετά από 18 μήνες ύφεσης.

Αργότερα κατυά την διάρκεια του μήνα αναμένονται τα στοιχεία για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σταθεροποίηση ή και μετριοπαθή άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Τα στοιχεία για τον PMI τη Δευτέρα «επιβεβαιώνουν την επιστροφή στην ανάπτυξη για την οικονομία της ευρωζώνης στην αρχή του δ' τριμήνου, ενισχύοντας τις ελπίδες για οριστική έξοδο από την μακροβιότερη κρίση στην περιοχή», σχολίασε ο Rob Dobson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Με την ανεργία ωστόσο να επιμένει κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τις κυβερνήσεις να εμμένουν στα σχέδια λιτότητας, ενδεχόμενη ανάκαμψη θα είναι μετριοπαθής και αργή, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.