Δεν πιάνονται οι στόχοι των εσόδων

Δεν πιάνονται οι στόχοι των εσόδων
Σε μεγάλο πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο εξελίσσεται η φορολογία. Τα πρώτα νέα που έρχονται από το συγκεκριμένο μέτωπο, μετά και τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ να πιαστούν οι στόχοι για να αποφευχθούν νέα μέτρα, δημιουργούν προβληματισμό.

Αυτό γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν πιάνονται οι στόχοι των εσόδων, ενώ παράλληλα συσσωρεύονται τεράστια ληξιπρόθεσμα χρέη εξαιτίας της αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν.

Προβληματισμός όμως, υπάρχει και για το πώς θα κινηθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο οποίο έχει επενδύσει πολλά η κυβέρνηση. Η πρώτη μέρα εφαρμογής δεν έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα καθώς οι μειώσεις τιμών εμφανίζονται μικρότερες από τις αναμενόμενες, κυρίως στις τουριστικές περιοχές.

Από τους περίπου 100.000 ιδιοκτήτες εστιατορίων το ειδικό σήμα, που πιστοποιεί τη μείωση των τιμών, έχουν προμηθευτεί 11.000 με εκπροσώπους της αγοράς να σημειώνουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να προχωρήσει η διαδικασία.

Στέλνονται ραβασάκια, μαζεύονται ληξιπρόθεσμα

Τα στοιχεία από τις εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου από τις εφορίες δείχνουν ότι εισπράχτηκαν 11,86 δισ. ευρώ, έναντι στόχου περιόδου 12,51 δισ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί απόκλιση της τάξεως 5,2%.

Την ίδια στιγμή όμως, αύξηση ρεκόρ κατά 4 δισ. ευρώ κατέγραψαν σε έξι μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προ το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου 2012, τα ληξιπρόθεσμα χρέη, φυσικών και νομικών προσώπων διαμορφώθηκαν στα 56,1 δισ. ευρώ ενώ στις 30 Ιουνίου έφτασαν στα 59,8 δισ. ευρώ.

Στο στόχαστρο της εφορίας βρίσκονται 2.006.611 φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες) με ληξιπρόθεσμες οφειλές 21.5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο κάθε οφειλέτης χρωστά, στην εφορία, κατά μέσο όρο 10.729 ευρώ.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει επίσης ότι:

· Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ ανέρχονται σε 13,3 δισ. ευρώ και καλύπτουν το 22,3% των συνόλου των χρεών προς το Δημόσιο,
· Οι οφειλές από φόρους εισοδήματος φθάνουν τα 10,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 18,3% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών.

Από το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το κράτος, τα 21,5 δισ. ευρώ οφείλονται από 2.006.514 φυσικά πρόσωπα, ενώ τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ τα χρωστούν 167.809 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα.

Τα αποτελέσματα του Ιουνίου για τις Εφορίες προκαλούν σοκ, καθώς το 90% των εφοριών βρέθηκαν εκτός στόχων! Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο 127 εφορίες επί συνόλου 140, δεν μπόρεσαν να εισπράξουν τα έσοδα που έπρεπε, με αποτέλεσμα να καταγράφεται συνολικά υστέρηση 5,2%.