ΔΝΤ: Κάντε μεταρρυθμίσεις για να δείτε ανάπτυξη

ΔΝΤ: Κάντε μεταρρυθμίσεις για να δείτε ανάπτυξη
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου ολοκλήρωσε την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 1,72 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρει τα εξής:

"Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε σήμερα την τέταρτη αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας στο οικονομικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από μια συμφωνία Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Exteneded Fund Facility).

Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 1,51 δισ. Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR) – περίπου 1,72 δισ. ευρώ ή 2,29 δισ. δολάρια – τα οποία φέρνουν το σύνολο των εκταμιεύσεων υπό την εν λόγω συμφωνία στα SDR 7,21 δισ. – περίπου 8,24 δισ. ευρώ ή 10,94 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, η οποία εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου του 2012, είναι μέρος του κοινού πακέτου χρηματοδότησης με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, που ανέρχεται περίπου στα 173 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Προβλέπει πρόσβαση στους πόρους του ΔΝΤ, ισοδύναμη με το ποσοστό 2,159% που ισχύει για την Ελλάδα".

Mετά την συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ η κ. Λαγκάρντ δήλωσε:

«Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να κάνουν αξιέπαινη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών. Ωστόσο η πρόοδος στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταβολές και το δημόσιο τομέα δεν είναι ανάλογες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η μεγαλύτερη προσπάθεια στις μεταρρυθμίσεις παραμένει το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Οι αρχές λαμβάνουν σωστές ενέργειες για να πετύχουν μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Οι βαθύτερες αναδιαρθρώσεις του δημόσιου τομέα είναι κρίσιμες για την δημοσιονομική προσαρμογή.

Η πρόοδος στον εκσυγχρονισμό των φορολογικών αρχών συνεχίζει να υστερεί συγκριτικά με ό,τι απαιτείται, ενώ χρειάζονται και άλλες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία και την λειτουργική τους αποτελεσματικότητα.

Είναι επίσης σημαντικό να προετοιμαστεί ικανοποιητικά και να εφαρμοστεί με επιτυχία η μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος αλλά και ο φόρος ακινήτων, ο οποίος πρέπει να πιάσει το στόχο εσόδων.

Είναι κρίσιμο να αποφευχθεί μια αλλαγή φορολογικής πολιτικής που θα δημιουργούσε πρόβλημα στα έσοδα.

Δεδομένης της αργής προόδου στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να διασφαλιστεί η έξοδος του ανεπαρκούς προσωπικού, ώστε το κενό να καλυφθεί από πρόσωπα με ικανότητες.

Ευρύτερες διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη. Επείγοντα βήματα πρέπει να αναληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν η διάρθρωση και η διαχείριση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ πρέπει να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του.

Σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί στη διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, κυρίως μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των «συστημικών» τραπεζών και την πώληση άλλων.

Οι προκλήσεις που ακολουθούν είναι η εξυγίανση των ισολογισμών, η ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης και η γρήγορη επανιδιωτικοποίηση κρατικών τραπεζών.

Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μείνει υψηλό την επόμενη δεκαετία. Οι διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων εταίρων ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, αν χρειαστεί, ώστε το χρέος να υποχωρήσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022 και υπό τον όρο ότι η χώρα εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, είναι καλοδεχούμενες.

Η συνεχής τους δέσμευση ότι θα παρέχουν συνεχή στήριξη έως η χώρα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές είναι σημαντική».