Επαναφέρουν το Grexit οι Financial Times

Επαναφέρουν το Grexit οι Financial Times
H επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα «θα έφερνε μεν ύφεση στην Ελλάδα, ωστόσο η απόσβεση του χρέους εν τέλει θα οδηγούσε την οικονομία στην ανάπτυξη» σημειώνεται σε άρθρο των Financial Times, με τίτλο «το Grexit αρχίζει και φαίνεται όλο και πιο εφικτό για την Αθήνα».

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μίνχαου, η επιστροφή στο πρωτογενές πλεόνασμα θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας, η οποία από θέση ισχύος θα μπορέσει να διεκδικήσει νέο «κούρεμα» του χρέους, ειδάλλως να απειλήσει τους εταίρους με «εθελούσια έξοδο» από το ευρώ.

Οι FT παραθέτουν τις δηλώσεις που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που απέκλεισε το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ενώ παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο αρθρογράφος καλεί τους αναγνώστες να αναρωτηθούν εάν η προσήλωση στο «δόγμα Σόιμπλε» είναι οικονομικά ορθολογικό για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο με μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η χώρα θα αποκλειόταν από την εξωτερική χρηματοδότηση και δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Θα υπήρχε σίγουρα ύφεση για κάποιο διάστημα, αλλά μια αληθινή απόσβεση θα έφερνε πίσω την ανάπτυξη στο μέλλον» αναφέρουν οι FT, οι οποίοι θεωρούν ότι μια «έκρηξη» στον τουρισμό θα ήταν το πιο απλό πλεονέκτημα της χώρας.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η Ελλάδα έχει πλέον μόνο δύο επιλογές: «Η πρώτη είναι η χρεοκοπία εντός του ευρώ -μια στρατηγική που απαιτεί πρόθυμους συμμάχους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την ΕΚΤ. Η δεύτερη είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και η χρεοκοπία εκτός του ευρώ, μια απόφαση η οποία θα μπορούσε να παρθεί μονομερώς, εάν οι μακροοικονομικές καταστάσεις είναι σωστές. Μια χώρα μπορεί να αποφασίσει να μείνει στην Ευρωζώνη για λόγους πολιτικής ή για λόγους ασφαλείας. Αλλά σίγουρα είμαστε σε άλλο σημείο έρευνας, όταν η έξοδος από το ευρώ γίνεται οικονομικά βιώσιμη».