Την εγγυητική επιστολή της Socar για τη ΔΕΣΦΑ αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ

Την εγγυητική επιστολή της Socar για τη ΔΕΣΦΑ αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ
Την εγγυητική επιστολή ύψους 40 εκατ. ευρώ που πρέπει να στείλουν οι Αζέροι περιμένει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να «κλείσει» και τυπικά η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την Socar.

Σύμφωνα με Τα Νέα, εφόσον το ΤΑΙΠΕΔ παραλάβει μέσα στις επόμενες ώρες την εγγυητική επιστολή των Αζέρων, τότε το θέμα του ΔΕΣΦΑ θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου την Τετάρτη. Διαφορετικά, θα παραπεμφθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αυτά διαμηνύουν στελέχη του Ταμείου, τονίζοντας ότι από τη δική τους πλευρά έχει τακτοποιηθεί κάθε άλλη διαδικαστική και νομική εκκρεμότητα (ΡΑΕ, νομικά θέματα).

Υπενθυμίζουμε ότι η νέα εγγυητική επιστολή αντιστοιχεί σε 40 εκατ. ευρώ (έναντι 30,5 εκατ. ευρώ της αρχικής) καθώς πρέπει να αντιπροσωπεύει το 10% του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ, στα οποία ανήκει το 35% του ΔΕΣΦΑ, μερίδιο που πωλείται μαζί με το 31% που διαθέτει το Δημόσιο.

Η καθυστέρηση στη συμφωνία για την πώληση του ΔΕΣΦΑ είχε αρχίσει να δημιουργεί ανησυχία στην αγορά, καθώς η προσφορά έχει κατατεθεί εδώ και περισσότερο από ένα μήνα στις 10 Ιουνίου.

Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με την κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν οδήγησαν σε βελτίωση του τιμήματος στα 400 εκατ. ευρώ έναντι 310 εκατ. ευρώ του αρχικού, ακόμα όμως δεν έχει κατατεθεί η αυξημένη εγγυητική επιστολή που αναλογεί στο νέο τίμημα.

Ένα από τα βασικά θέματα των διαβουλεύσεων του τελευταίου μήνα, αφορούσε τις χρεώσεις του ΔΕΣΦΑ για τη μεταφορά του αερίου που κυκλοφορεί στους αγωγούς, ζήτημα που επιλύθηκε με τη συνδρομή της ΡΑΕ, η οποία και ανέλαβε να παρουσιάσει την ακριβή μεθοδολογία του προσδιορισμού τους.