Σε δημόσια διαβούλευση ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών

Σε δημόσια διαβούλευση ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών
Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να θέσει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασιών θα καθορίζει τις διαδικασίες για την διασφάλιση της είσπραξης φόρων και τελών, καθώς και τις κυρώσεις για την μη συμμόρφωση με την φορολογική νομοθεσία.

Ο νέος Κώδικας στο σκέλος του προσδιορισμού φόρου και της σύστασης της φορολογικής οφειλής του φορολογούμενου ξεκαθαρίζει πως η φορολογική διοίκηση δύνανται να προχωρεί σε α) κανονικό προσδιορισμό φόρου, β) κατ' εκτίμηση προσδιορισμό φόρου, γ) διορθωτικό προσδιορισμό φόρου και δ) προληπτικό προσδιορισμό φόρου.

Ειδικά για τον «προληπτικό» φόρο αναφέρεται ότι η φορολογική διοίκησις έχει το δικαίωμα να εκδίδει προληπτικό προσδιορισμό φόρου μετά την έναρξη της φορολογικής περιόδου, αλλά πριν την ημερομηνία υποβολής της αντίστοιχης φορολογικής δηλώσεως -εάν απαιτείται - για την διασφάλιση της εισπράξεως του φόρου όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει την χώρα ή προβαίνει σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου.