Φόβοι για την "τρύπα" στα έσοδα από ΦΠΑ

Φόβοι για την "τρύπα" στα έσοδα από ΦΠΑ
Να καλύψει την τρύπα των εσόδων από τον ΦΠΑ που τον Ιούλιο την υπολογίζουν στα 130εκ.€ προσπαθεί η Κυβέρνηση, δεδομένου ότι η μείωση του φόρου στην εστίαση στο 13% αποτελεί ισχυρό κίνητρο στο να διευρυνθεί η έξαρση της φοροδιαφυγής το επόμενο διάστημα

Έτσι, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός επαγγελματιών, δεν θα περάσει τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα με αποτέλεσμα να την καρπωθούν οι ίδιοι, αυξάνοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους τους. Ακριβώς αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το ότι αρκετοί εστιάτορες δουλεύουν τα μαγαζιά τους χωρίς να κόβουν αποδείξεις, έχουν τρομοκρατήσει το υπουργείο Οικονομικών, που με δυσκολία θα πιάσει τα 8δις.€ από τον ΦΠΑ που επιδιώκει ο προϋπολογισμός μέχρι το τέλος του 2013.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΓΓ Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, έχει εκπονήσει σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικές παραλλαγές ελέγχων: Ξεκινά με έρευνες σε τουριστικούς προορισμούς και φθάνει μέχρι και τις αγορές προϊόντων μέσω διαδικτύου, αλλά και με προπληρωμένες κάρτες.

Σε δύο στάδια το σχέδιο ενίσχυσης των εσόδων:

- Το πρώτο στάδιο που θα αφορά στο διάστημα Αυγούστου–Οκτωβρίου 2013, θα βασισθεί στους ελέγχους του ΣΔΟΕ και στις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το δεύτερο στάδιο το οποίο θα εφαρμοσθεί από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα βασισθεί στη συνεργασία όλων των διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και στην κινητοποίηση ενός «υπερ- μηχανισμού» 3.731 ελεγκτών.

Στο υπουργείο Οικονομικών με αυτό το σχέδιο υπολογίζουν να καλύψουν την τρύπα των εσόδων από τον ΦΠΑ που φθάνει στα 130 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από 110 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο και η μείωση του φόρου αποτελεί ισχυρό επιχείρημα για όσους υποστηρίζουν πως θα διευρυνθεί τους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο υπουργείο Οικονομικών δυσκολεύονται να πιάσουν τους στόχους με τον ΦΠΑ, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την τρόικα δεδομένου ότι αυτές οι εισπράξεις αυτές συνιστούν την ραχοκοκαλιά των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.