FT: Χωρίς σημαντικά "δώρα" ο Σόιμπλε στην Αθήνα

FT: Χωρίς σημαντικά "δώρα" ο Σόιμπλε στην Αθήνα
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble θα έρθει στην Αθήνα για να μεταφέρει μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς να προσφέρει "δώρα" για την άμεση ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας, μεταδίδουν οι F.T.

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά την Τετάρτη ότι η επίσκεψη του κ. Schaeuble έχει σαν στόχο την εξέταση περαιτέρω ανακούφισης χρέους για την Ελλάδα, μετά από δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας ότι θα χρειαστούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου.

"Δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανέναν" ανέφερε ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος στους FT.

"Είναι δουλειά της τρόικα να κάνει τις διαπραγματεύσεις" πρόσθεσε.

Ο κ. Schaeuble έρχεται έπειτα από την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για “να επιδείξει εμπιστοσύνη και να την ενθαρρύνει να συνεχίσει”, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Το μόνο δώρο που σχεδιάζει να κάνει ο Γερμανός υπουργός προς την ελληνική κυβέρνηση, είναι η υπογραφή MoU για την παραχώρηση δανείου 100 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Όπως επισημαίνουν οι FT, πηγές από το Βερολίνο αναφέρουν ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες για το ελληνικό Ταμείο δεν αναμένεται να οριστικοποιηθούν άμεσα.

Επιπρόσθετα, ο ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο κ. Schaueble δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης και ότι η τρόικα έχει αναφέρει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης πως "βρίσκεται σε τροχιά".

Σημειώνεται ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι "η μακροοικονομική κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί".

Κριτική στην επίσκεψη Schaeuble από το SPD

Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα των F.T., εκπρόσωπος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Γερμανίας, Carsten Schneider, επέκρινε την επίσκεψη Schaeuble, λέγοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ ως το τέλους του προγράμματος διάσωσης το 2015.

"O κ. Schaeuble τριγυρνάει στην Ευρώπη με ένα «κέρατο της αμάλθειας», προσπαθώντας να βελτιώσει μια φήμη που καταστράφηκε από τις πολιτικές της Γερμανίδας καγκελάριου" σημείωσε. "Αλλά λαμβάνει νέα ρίσκα για το Γερμανό φορολογούμενο" πρόσθεσε.

Ενώ η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι υπάρχει νέα τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι προφανές ότι δεν είναι βιώσιμη η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε ο κ. Schneider.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κ. Merkel, πως κρύβει την αλήθεια για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μέχρι την ημέρα των εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου.

"H κ. Merkel έχει εκφραστεί η ίδια υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ" τόνισε. "Τώρα πρέπει να πει πόσο θα κοστίσει η υπόσχεση της. Η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί πριν τις εκλογές" πρόσθεσε.