Νέες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο

Νέες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο
Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, σε σχέση με τις εξαιρέσεις στο θεσμό της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, κατέθεσε σήμερα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

1. Αυξάνεται στις 12.000 ευρώ, από τις 6.000 ευρώ, που ήταν, το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από τη κινητικότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή της συζύγου του.

2. Το ίδιο χρηματικό όριο (12.000 ευρώ) ισχύει πλέον και για την περίπτωση της γονικής μέριμνας τέκνου.

3. Προστέθηκε στις εξαιρέσεις από τη κινητικότητα και ο δικαστικός συμπαραστάτης, δυνάμει δικαστικής απόφασης.

4. Εξαιρούνται από τη κινητικότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούν σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Οι Δήμοι αυτοί είναι κατά βάση μικρά νησιά.

5. Οι διαδικασίες ΑΣΕΠ και ειδικά ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, η διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και ο διαγωνισμός εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά την επιλογή των υπαλλήλων για να εξέλθουν από το καθεστώς της κινητικότητα.

6. Ορίζεται ρητώς ότι κατά τη διάρκεια της κινητικότητας ο δημόσιος υπάλληλος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλισμένος.

Απόψε η ψηφοφορία στη Βουλή

Εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ, συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου. Αποτέλεσμα, οι συνεχείς αλλαγές σε επιμέρους ρυθμίσεις έως την τελευταία στιγμή, μετά από «διαπραγμάτευση» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους αρμόδιους φορείς.

Οι τόνοι σήμερα αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα, καθώς, ανάμεσα στους άλλους, τον λόγο θα πάρουν πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, για πρώτη φορά από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Δεν αναμένεται, πάντως, να γίνει το ίδιο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, μάλιστα, θα προτιμήσει να μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Ετοιμάζοντας την επόμενη μέρα: Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο».