"Πέφτουν" οι υπογραφές με τους Αζέρους

 "Πέφτουν" οι υπογραφές με τους Αζέρους
Θέμα ημερών είναι η συμφωνία με τους Αζέρους της Socar για την πώληση του ΔΕΣΦΑ αναφέρουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, προσθέτοντας ότι οι εκκρεμότητες που υπήρχαν και καθυστερούσαν τη συμφωνία έχουν διευθετηθεί και απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα, τα οποία και αυτά πιθανώς θα έχουν κλείσει ως το τέλος της εβδομάδας, που αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου, προκειμένου να εγκρίνει την πώληση.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ, στα οποία ανήκει το 35% του ΔΕΣΦΑ, μερίδιο που πωλείται μαζί με το 31% που διαθέτει το Δημόσιο.

Η καθυστέρηση στη συμφωνία για την πώληση του ΔΕΣΦΑ είχε αρχίσει να δημιουργεί ανησυχία στην αγορά, καθώς η προσφορά έχει κατατεθεί εδώ και περισσότερο από ένα μήνα στις 10 Ιουνίου. Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με την κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν οδήγησαν σε βελτίωση του τιμήματος στα 400 εκατ. ευρώ από 310 εκατ. ευρώ του αρχικού, ακόμα όμως δεν έχει κατατεθεί η επαυξημένη εγγυητική επιστολή που αναλογεί.

Ενα από τα βασικά θέματα των διαβουλεύσεων των τελευταίων εβδομάδων είναι οι χρεώσεις του ΔΕΣΦΑ για τη μεταφορά του αερίου που κυκλοφορεί στους αγωγούς, ζήτημα που επιλύεται με τη συνδρομή της ΡΑΕ όσον αφορά τη μεθοδολογία του προσδιορισμού των χρεώσεων.

Εξάλλου, αισιοδοξία φαίνεται υπάρχει και για το θέμα των κρατικών λαχείων, με τον ΟΠΑΠ να ετοιμάζεται εντός της εβδομάδας να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του.