Μνημόνιο για τη σύσταση Αναπτυξιακού Ταμείου στην Ελλάδα

Μνημόνιο για τη σύσταση Αναπτυξιακού Ταμείου στην Ελλάδα
Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) για τη σύσταση Αναπτυξιακού Ταμείου που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας κατά την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη 18 Ιουλίου.

Το Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση ότι θα είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου, θα έχει στόχο να παράσχει κεφάλαια σε επιχειρήσεις αλλά και υποστήριξη που θα βελτιώνει την επιλογή και την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων. Θα διέπεται από το Δίκαιο του Λουξεμβούργου, θα έχει κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, θα έχει διεθνές μάνατζμεντ και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η χρηματοδότησή του θα προέρχεται από το Ελληνικό Δημόσιο - είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από το ΕΣΠΑ -, από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Σύμφωνα με πληροφορίες, η KfW θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο με τουλάχιστον 100 εκατ. στο συνολικό αρχικό κεφάλαιο των 500 εκατ. ευρώ.