ΥΠΕΘΑ: Εγκρίθηκε το διακρατικό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης PANDORA
Πρόκειται για πλατφόρμα κυβερνοάμυνας ανοικτής αρχιτεκτονικής για καταδίωξη απειλών σε πραγματικό χρόνο, ανταπόκριση περιστατικού και διανομή πληροφοριών.
Αναρτήθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με την οποία εγκρίθηκε το διακρατικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα ερευνητικής και αναπτυξιακής συνεργασίας με τίτλο «Cyber Defence Platform for Real-time Threat Hunting, Incident Response & Information Sharing - PANDORA».
Με την ίδια απόφαση, η σύμβαση για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία ευρωπαϊκών οντοτήτων με συντονιστή την ελληνική εταιρεία «SPACE HELLAS ΑΕ», σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται λεπτομερώς στο υποβληθέν σχετικό σχέδιο σύμβασης.
Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ εξουσιοδοτήθηκε για την υπογραφή της σύμβασης του αναπτυξιακού προγράμματος «Cyber Defence Platform for Real-time Threat Hunting, Incident Response & Information Sharing - PANDORA» μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κοινοπραξίας ευρωπαϊκών οντοτήτων με συντονιστή την εγχώρια εταιρεία «SPACE HELLAS ΑΕ».
Το πρόγραμμα PANDORA αφορά στη μελέτη, σχεδίαση, την πρωτοτυποποίηση συστήματος και δοκιμές. Πρόκειται για πλατφόρμα κυβερνοάμυνας ανοικτής αρχιτεκτονικής για καταδίωξη απειλών σε πραγματικό χρόνο, ανταπόκριση περιστατικού και διανομή πληροφοριών. Το σύστημα αποβλέπει, επίσης, στον εντοπισμό και ταξινόμηση γνωστών και αγνώστων απειλών, επιβολή πολιτικών on-the-fly για αντιμετώπιση αυτών των απειλών και ανταλλαγή πληροφοριών δεδομένων απειλής για τρίτα μέρη, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η τεχνική λύση που θα αναπτυχθεί θα ολοκληρωθεί και θα αξιολογηθεί σε προεπιχειρησιακό περιβάλλον σε περιπτώσεις ασφάλειας πλοίων και ασφάλειας στρατιωτικών δικτύων αισθητήρων.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24 μήνες, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 7.632.434 ευρώ και η μέγιστη συνεισφορά από την ΕΕ είναι 6.813.995 ευρώ.
Στην κοινοπραξία του PANDORA, της οποίας συντονιστής είναι η Space Hellas, ΣΠΕΙΣ-1,42% συμμετέχουν αμυντικές βιομηχανίες, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα από οκτώ ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Συγκεκριμένα, οι φορείς είναι: Thales Hellas, Infili Technologies, Orion Innovations (Ελλάδα), Ubitech (Κύπρος), Naval Group, Gatewatcher (Γαλλία), GMVIS SkySoft, INESC TEC, CINAMIL (Πορτογαλία), CTTC (Ισπανία), AIT (Αυστρία), ΗM EI, CyberServices (Ουγγαρία), Thales Belgium, NVISO (Βέλγιο). Η ελληνική συμμετοχή στο έργο ανέρχεται στο 38% επί του προϋπολογισμού.