Ξεκινά το «Επιχειρούμε Εξω»: Επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν
Η υποβολή προτάσεων αφορά σε επενδυτικά σχέδια μέχρι 100.000 ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης 50% και άρα το μέγιστο που μπορεί να πάρει ένας επιχειρηματίας είναι 50.000 ευρώ.
Στις 8 Ιανουαρίου 2018 θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για τη δράση «ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ» με προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη).
Η δράση έχει ως αντικείμενο την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, μέσω της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.
Σημειώνεται ότι η υποβολή προτάσεων αφορά σε επενδυτικά σχέδια μέχρι 100.000 ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης 50% και άρα το μέγιστο που μπορεί να πάρει ένας επιχειρηματίας είναι 50.000 ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης υπέγραψε ήδη τη σχετική πρόσκληση και αναμένεται αύριο Δευτέρα να αναρτηθεί στη Διαύγεια.
Ο κ. Χαρίτσης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα: «Η αύξηση των εξαγωγών και η ενίσχυση της μεταποίησης είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση βιώσιμης και υψηλής ανάπτυξης. Με το νέο πρόγραμμα ενισχύουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα της μεταποίησης, προκειμένου να προβάλλουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, να ενταχτούν σε διεθνή δίκτυα αξίας και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στις ξένες αγορές.
Επιπλέον, σε όλα τα προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ αλλά και στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο δίνουμε προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εξαγωγική δραστηριότητα. Στόχος μας είναι η αύξηση του μεριδίου των ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, πράγμα που θα θωρακίσει την οικονομία και θα επιτρέψει τη δημιουργία περισσότερων σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας".
Επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν
Ενισχύονται πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:
Α) έχουν κλείσει τουλάχιστον μία διαχειριστική χρήση δωδεκάμηνης διάρκειας
Β) διαθέτουν επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οι οποίοι αφορούν σε προϊόντα που επιθυμούν να προωθήσουν μέσω της συμμετοχής τους στις εμπορικές εκθέσεις
Γ) παράγουν ή μεταποιούν ήδη προϊόντα
Δ) αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα και ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν ή μεταποιούν. Ως έτος υπολογισμού λαμβάνεται η διαχειριστική χρήση που προηγείται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.