Προτεραιότητα το brand Ιταλία για την κυβέρνηση Μελόνι

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας παίρνει επίσημα τη σκυτάλη από τον Ντράγκι. Θα πουλήσει Ιταλία η Μελόνι

Προτεραιότητα το brand Ιταλία για την κυβέρνηση Μελόνι

Η ηγέτης των Αδελφών της Ιταλίας διαδέχεται επίσημα τον Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της κυβέρνησης. Οι δυο τους έχουν ήδη ανταλλάξει το μικρό κουδούνι που χρησιμοποιήθηκε για να ανοίξει τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «τελετής καμπάνας».

Η 45χρονη Μελόνι είναι η πρώτη γυναίκα ηγέτης της Ιταλίας, ωστόσο η κυβέρνησή της θα έχει άνδρες σε 18 από τις 24 υπουργικές θέσεις. Θα μετονομάσει επίσης ορισμένα από τα υπουργεία με τρόπο που να δείχνει μια εστίαση στην εσωτερική πολιτική.

Αυτό συνάδει με τα πολιτικά ιδεώδη της Ιταλίας της Μελόνι που βασίζονται στην κυριαρχία και μια ισχυρή αίσθηση εθνικισμού, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης πιθανά βήματα για να κάνουν την Ιταλία να έχει μεγαλύτερη σημασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας θα λάβει την πρόσθετη ετικέτα της «επισιτιστικής κυριαρχίας», ενώ η πρώην θέση του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης θα μετονομαστεί σε «εταιρείες και Made in Italy». Ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, ο οποίος κατείχε τη θέση στην κυβέρνηση του Ντράγκι, διορίστηκε υπουργός Οικονομικών. Η επιλογή της Μελόνι ως υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας δεν είναι σαν τους προκατόχους της

Εάν χρειαστεί, η νέα κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ικανότητά της να εμποδίσει την εξαγορά ιταλικών εταιρειών από το εξωτερικό, γνωστή ως «χρυσή δύναμη», δήλωσε ο Γκουίντο Κροσέτο, που διορίστηκε υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξή του στη Repubblica την Κυριακή.

Ο Francesco Galietti, αναλυτής της Policy Sonar, δήλωσε ότι η άσκηση της χρυσής εξουσίας «έχει γίνει ένας πολύ ακριβής δείκτης της στάσης εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας» σε διαδοχικές κυβερνήσεις. Υπό τον Ντράγκι, «αμέτρητες κινεζικές προσπάθειες αρπαγής ιταλικών περιουσιακών στοιχείων ματαιώθηκαν», είπε.

Η κυβέρνηση της Μελόνι, που εκτιμάται ότι είναι η πιο δεξιά πτέρυγα στην Ιταλία από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόκειται επίσης να αλλάξει πορεία στα πολιτικά δικαιώματα και ο νεοδιορισθείς υπουργός οικογένειας έχει συχνά μοιραστεί απόψεις κατά των αμβλώσεων και κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ στο παρελθόν.

Η Μελόνι αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια της κυβέρνησής της μόλις την Τρίτη, όταν θα απευθυνθεί στην Κάτω Βουλή πριν από μια ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να ολοκληρώσει επίσημα τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Την ψηφοφορία θα ακολουθήσει παρόμοια στη Γερουσία.

Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και ο Αντόνιο Ταγιάνι της Forza Italia, που ορίστηκαν αντίστοιχα ως υπουργός Μεταφορών και Εξωτερικών, θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Παρά την αλλαγή εσωτερικής πολιτικής, ο Μελόνι διαβεβαίωσε όλους τους εταίρους ότι οι θέσεις της Ιταλίας υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ του ΝΑΤΟ δεν αμφισβητούνται καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πρόκειται να εισέλθει στον ένατο μήνα της.

Το Σάββατο, απάντησε στα συγχαρητήρια του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ιταλία θα είναι πάντα στο πλευρό της Ουκρανίας, ένα μήνυμα που μοιράστηκε επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Μελόνι έχει συνεδριάσει με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς για την Ιταλία: σε λιγότερο από ένα μήνα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 46 ημερών που απαιτούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό αντικατοπτρίζει επίσης τα πολλά επείγοντα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει, τα οποία εκτός από τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση που άγγιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία περιλαμβάνουν την ανάγκη να παρουσιαστεί ένας δημοσιονομικός νόμος μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Ντράγκι κλήθηκε από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα τον Φεβρουάριο του 2021 να καθοδηγήσει την Ιταλία έξω από την πανδημία Covid και να εφαρμόσει ένα βαθύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων για να μειώσει τη διαβόητη γραφειοκρατία της χώρας. Η εντολή της κυβέρνησής του σταμάτησε μετά από 18 μήνες λόγω της αντίθεσης εντός του κόμματός του στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και της σθεναρής στρατιωτικής υποστήριξής του στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ