Απειλεί τη Σαουδική Αραβία ο Μπάϊντεν

Η Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσει «συνέπειες» για τη μείωση του ΟΠΕΚ

Απειλεί τη Σαουδική Αραβία ο Μπάϊντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία σχετικά με την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή, μια κίνηση που η κυβέρνηση λέει ότι θα ωφελήσει τη Ρωσία στηρίζοντας τις τιμές του πετρελαίου.

"Όταν η Βουλή και η Γερουσία επιστρέψουν, θα πρέπει -- θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες για αυτό που έχουν κάνει, με τη Ρωσία", δήλωσε ο Μπάιντεν την Τρίτη σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο OPEC+ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η κίνηση εξόργισε τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο και ανέδειξε ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του Βασιλείου και των ΗΠΑ. Νομοθέτες και από τα δύο κόμματα ζήτησαν μέτρα για την τιμωρία της Σαουδικής Αραβίας.

Ερωτηθείς αν ήρθε η ώρα για τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη σχέση τους με τους Σαουδάραβες, ο Μπάιντεν είπε: «Ναι».

Αρνήθηκε όμως να περιγράψει λεπτομερώς ποια μέτρα ήταν στο τραπέζι. «Δεν πρόκειται να μπω σε αυτό που θα σκεφτόμουν και σε αυτό που έχω στο μυαλό μου. Αλλά θα υπάρξουν -- θα υπάρξουν συνέπειες", ανέφερε.

Ο πρόεδρος εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, Δημοκρατικός, προέτρεψε τη Δευτέρα να παγώσει κάθε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων.

Οι νομοθέτες έχουν επίσης αναβιώσει νομοθεσία που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να μηνύσει μέλη του ΟΠΕΚ για χειραγώγηση της αγοράς ενέργειας. Ωστόσο, αξιωματούχοι της διοίκησης έχουν παραδεχθεί ότι οποιοδήποτε νομοθετικό σχέδιο είναι απίθανο να μετακινηθεί για μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας ήταν επίσης ένα προσωπικό πλήγμα για τον Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα τον Ιούλιο για να ζητήσει υψηλότερη παραγωγή που θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου για τους Αμερικανούς. Ωστόσο, αξιωματούχοι της διοίκησης έχουν έκτοτε υποβαθμίσει τη σύνδεση.

«Ας ξεκαθαρίσουμε γιατί πήγα», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι το ταξίδι δεν αφορούσε «το πετρέλαιο» αλλά μάλλον το να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν «πρόκειται να απομακρυνθούν από τη Μέση Ανατολή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ