Διακοπή εξαγωγών ηλεκτρικης ενέργγειας στην Ιταλία εξετάζει η Γαλλία
Η Γαλλία λέει στην Ιταλία ότι μπορεί να σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας για δύο χρόνια Η γαλλική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της κατανάλωσης της Ιταλίας
Η Γαλλία ενδέχεται να επιβάλει διετή διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, καθώς η κρατικά ελεγχόμενη, Electricite de France, αντιμετωπίζει μείωση της παραγωγής από τα πυρηνικά της εργοστάσια, επιδεινώνοντας μια βαθύτερη ενεργειακή κρίση καθώς η Ευρώπη βαδίζει προς τον χειμώνα.
Η Ιταλία, επεξεργάζεται σχέδια για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε μείωση της προσφοράς αφού λάβει γραπτή ειδοποίηση για την πιθανή διακοπή, δήλωσε εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Ενεργειακής Μετάβασης το Σάββατο, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica.
Εκπρόσωπος της EDF διέψευσε την έκθεση, λέγοντας ότι η γαλλική κρατική επιχείρηση κοινής ωφέλειας «δεν έχει στείλει επιστολή» στις ιταλικές αρχές. Εκπρόσωπος του γαλλικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE, ο οποίος ανήκει κατά 50,1% στην EDF, αλλά το καταστατικό του οποίου διασφαλίζει την ανεξαρτησία του, δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο. Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από την EDF, πρόκειται να μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών, καθώς παλεύει με τη συντήρηση των γηρασμένων σταθμών της, μετατρέποντας τη Γαλλία, παραδοσιακά τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, σε καθαρό εισαγωγέα. Οι ελλείψεις επιδεινώνουν μια ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ήπειρο.
Καθώς η Ευρώπη οδεύει προς έναν δύσκολο χειμώνα, οι ελλείψεις ενέργειας δοκιμάζουν την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών. Η πιθανή διακοπή ρεύματος της Γαλλίας στον γείτονά της σηματοδοτεί ότι το εθνικό συμφέρον μπορεί να επικρατήσει εάν ενταθεί η κρίση.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ιταλία δήλωσε ότι στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, αυξάνοντας τη χρήση άνθρακα, μειώνοντας τη θέρμανση σε ολόκληρη τη χώρα και πιέζοντας να αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών.
Η Ιταλία εισάγει περίπου το 13% της ισχύος της, σύμφωνα με τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης Terna. Η Γαλλία αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας.