Μηταράκης: Οι Τούρκοι τάιζαν τους 38 μετανάστες του Έβρου πριν τους στείλουν με τη βία στην Ελλάδα
Δεν έμειναν στις νησίδες όσες μέρες έγραψαν τα ξένα ΜΜΕ, υποστηρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μίλησε για τους 38 μετανάστες στον Έβρο αμφισβητώντας τα περί εγκλωβισμού τους σε νησίδα και τονίζοντας πως «οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν αμέσως».
«Πήγα στις ελληνικές όχθες 10 μέτρα από τη νησίδα. Στο πιο κοντινό σημείο η απόσταση είναι 10 μέτρα, εκ των όποιων τα μισά φαίνεται να έχουν βάθος 10 εκατοστά. Πώς μπορεί κάποιος να έχει εγκλωβιστεί σε αυτή τη νησίδα;» διερωτήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» στον ΣΚΑΪ. «Υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης από την Τουρκία και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα» τόνισε ο υπουργός, ενώ διευκρίνισε ότι «πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας σε όλη την Ελλάδα και φέτος τις δεύτερες χαμηλότερες ροές».
Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης, ερωτηθείς για τους 38 μετανάστες στον Έβρο, απάντησε: «Οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν υποδειγματικά στο περιστατικό αυτό. Και για το θέμα του Έβρου θέλω να σας θυμίσω πως όλο αυτό έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο όταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα κομματα τα ευρωπαϊκά όπου ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν από τότε προληπτικά την Ελλάδα, είχα πάει στις 27 Ιουνίου και είχα καταγγείει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλοποιήσει τις νησίδες».
Όπως ανέφερε, οι 38 μετανάστες κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν σε τούρκικες πόλεις, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τις τούρκικες αρχές σε δομή, μετά τους βάλανε στην όχθη του ποταμού Έβρου από την τουρκική πλευρά και τους μετακίνησαν τρεις φορές σε διαφορά σημεία εισόδου με την απειλή βίας, μέχρι να βρουν το κενό για να μπορέσουν σε ελληνικό έδαφος. «Κινήθηκαν αμέσως οι ελληνικές Αρχές, σε αντίθεση με όλα αυτά που λεγόντουσαν ήταν πολύ καλά στην υγεία τους, δεν υπήρχε παιδάκι το οποίο ήταν άρρωστο, όπως είχε ειπωθεί. Η έγκυος γυναίκα πράγματι είναι στον όγδοο μήνα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά χωρίς κανένα ιδιαίτερο θέμα».
«Οι άνθρωποι αυτοί αυτή τη στιγμή βρίσκονται με ασφάλεια στη χώρα. Τώρα, κατά δήλωσή τους βρέθηκαν σε μία νησίδα για λίγες ημέρες, όχι για όσες ημέρες αναφέρθηκε στα ξένα μέσα, διότι πάλι κατά δήλωσή τους, οι Τούρκοι τους μετακίνησαν σε τρία διαφορετικά δυνητικά σημεία εισόδου, και ανάμεσα στις τρεις προσπάθειες, τους ξαναπαίρνανε σε δομές φιλοξενίας, τους ταΐζανε, τους ποτίζανε, γέμιζαν τα κινητά τους, και τους ξαναέστελναν με τη βία, όπως λένε οι 38 μετανάστες για να ξαναπροσπαθήσουν να μπουν στην Ελλάδα».
Παράλληλα, για το πεντάχρονο που φέρεται να έχασε τη ζωή του δήλωσε ότι «λένε οι ίδιοι (οι μετανάστες) ότι ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του και θάφτηκε σε τουρκικό έδαφος. Αν ισχύει ότι χάθηκε ένα παιδάκι, που δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά θεωρώ τις καταθέσεις σωστές, έχω επικοινωνήσει ήδη με τον Ερυθρό Σταυρό να γίνει συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές να έρθει στην Ελλάδα και να ταφεί με τις αξίες μας που ο ανθρωπισμός επιβάλλει».
«Έχω ήδη ζητήσει, στις 30 Αυγούστου, ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, στη ειδική μόνιμη επιτροπή δημόσιας διοίκησης, για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για όλες τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό» τόνισε ακόμα ο Νότης Μηταράκης.
Παράλληλα, για το τι συμβαίνει στον Έβρο, ο υπουργός Μετανάστευσης προέταξε πως «επειδή υπάρχει ο φράχτης, επειδή υπάρχει η καθημερινή παρουσία του Στρατού και της Αστυνομίας που δεν επιτρέπει παράνομες εισόδους, οι Τούρκοι οργανωμένα και εσκεμμένα αφήνουν τους μετανάστες στη μέση του ποταμού για να έρθει η Ελλάδα και να τους πάρει ώστε να τους βάλει στη χώρα».
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν δέχεται η Χίος δέχεται πιέσεις από μεταναστευτικές ροές, είπε: «Πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές στη δεκαετία στην Ελλάδα, φέτος έχουμε τις δεύτερες χαμηλότερες ροές στην Ελλάδα, δηλαδή τη διετία 2015-2016, είχαμε πάνω από 1 εκατ. αφίξεις, 2017-2018-2019 είχαμε 35.000-45.000-72.000 ετησίως αντίστοιχα. Και τώρα έχουμε- μετά τα γεγονότα του Έβρου το 2020- έχουμε κάτω από 10.000 αφίξεις. Και έχουμε μια αύξηση φέτος αλλά παραμένει η δεύτερη καλύτερη χρονιά για τα τελευταία 10 χρόνια. Υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα», επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική εφαρμόζοντας το διεθνές δίκαιο.
Λογοθέτης, γ.γ. Ασύλου: Με τουρκική λέμβο οδηγήθηκαν οι 38 στην ελληνική ακτή
«Οι τριάντα οκτώ άνθρωποι είναι όλοι καλά στην υγεία τους» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Μάνος Λογοθέτης, γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων Άσυλο στη χώρα, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο ως «μια περίπτωση όξυνσης από την τουρκική πλευρά».
Μιλώντας για την περιπέτεια των μεταναστών στον Έβρο που πλέον βρίσκονται σε ΚΥΤ ο κ. Λογοθέτης τούς χαρακτήρισε ως «κομμάτι της εργαλειοποίησης που γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες από την πλευρά της Τουρκίας». Όπως υποστήριξε «στην υπηρεσία Ασύλου δέχονται πολλές τέτοιες καταγγελίες για ανθρώπους που έχουν προωθηθεί από την πλευρά της Τουρκίας προς τη χώρα μας και τον Έβρο».
Μιλώντας για την συγκεκριμένη περίπτωση των 38 μεταναστών που παρέμειναν για αρκετές ημέρες πάνω σε μια μικρή νησίδα του ποταμού Έβρου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ο κ. Λογοθέτης ανέφερε, ότι σύμφωνα με όσα και οι ίδιοι δηλώνουν, συνελήφθησαν πριν από τις 14 Αυγούστου στο εσωτερικό της Τουρκίας.
«Οδηγήθηκαν στα σύνορά μας στον Έβρο και από εκεί, με πίεση από τουρκική Αρχή με μια λέμβο, αφέθηκαν στο νησάκι απ’ όπου έχουμε τις πρώτες αναφορές. Στη συνέχεια, με τουρκική λέμβο οδηγήθηκαν στην ελληνική ακτή και περισυνελέγησαν από την ελληνική Αρχή» δήλωσε ο γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων Άσυλο στη χώρα.
Γυναίκα από τους 38 μετανάστες αποκαλύπτει: Οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δύο νησιά
Την ίδια ώρα το φως της δημοσιότητας βλέπει η μαρτυρία μίας γυναίκας από τους 38 συνολικά μετανάστες οι οποίοι είχαν βρεθεί σε νησίδα στον Έβρο εντός τουρκικής επικράτειας και βρίσκονται τελικά επί ελληνικού εδάφους. Η γυναίκα αποκαλύπτει την συμπεριφορά των Τούρκων οι οποίοι χρησιμοποίησαν την ομάδα αυτή των μεταναστών για να ασκήσουν πίεση στην χώρα μας.
Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το Channel 4, η Μπαϊντά, μέλος της ομάδας των μεταναστών, αποκάλυψε πως οι Τούρκοι τους έσπρωξαν δύο φορές σε νησίδες στον Έβρο διαχωρίζοντάς τους μάλιστα «σαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα». Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: protothema.gr