Μητσοτάκης για Ερντογάν: Να αναβιώσει την τουρκική οικονομία και όχι... την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Να αναβιώσει την τουρκική οικονομία και όχι... την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο μέσω CNN - Τι είπε για ενέργεια, οικονομία, τουρισμό και τις τουρκικές προκλήσεις.

Σαφές μήνυμα για την τουρκική προκλητικότητα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, όπου εστίασε και στο ζήτημα της ενότητας και των συντονισμένων κινήσεων στην Ενέργεια ενώ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το κρεσέντο των εμπρηστικών κινήσεων από την Άγκυρα και τα περί αποστρατιωτικοποπίησης των νησιών, τόνισε ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την εδαφική της κυριαρχία, αλλά επιθυμεί να συνεχίσει τις συνομιλίες με την τουρκική πλευρά.

Χαρακτήρισε ανεύθυνο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να αναλώνεται κανείς σε εθνικιστικά παραληρήματα ενώ εστίασε στην ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής: «αντιμετωπίζουμε μια γεωπολιτική κρίση μετά τη ρωσική εισβολή, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μόνο εργαλείο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα συμπεριφερόταν πάντα υπεύθυνα. Έχουμε δει σοβαρές προκλήσεις κατά τους πορηγούμενους μήνες».

«Καλύτερα να ασχοληθεί ο Ερντογάν με την τουρκική οικονομία, παρά να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις» υπογράμμισε ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Με νόημα ο ο κ.Μητσοτάκης τόνισε, δε, ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να τονωθεί το εθνικό αίσθημα.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Για την ενέργεια

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας που ταλανίζουν ολόκληρη την Ευρώπη και μετά την πρόταση της Κομισιόν να περιοριστεί κατά 15% η χρήση φυσικού αερίου από 1ης Αυγούστου, ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της κρίσης με ευρωπαϊκή ενότητα και συντονισμένες κινήσεις.

«Έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου κατά 15%. Έχουμε επίσης συμφωνήσει να μην είναι υποχρεωτικό. Αλλά πρέπει να στείλουμε πιο σαφές μήνυμα στις αγορές ότι είμαστε αξιόπιστοι. Γι’ αυτό προτείνω μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα σε υποχρεωτικά και εθελοντικά μέτρα, με έναν μηχανισμό αποζημίωσης για βιομηχανίες. Θα πληρωνουμε τις βιομηχανίες να μην χρησιμοποιούν αέριο, με πιο οργανωμένο τρόπο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ελπίζω να έχουμε αποτελέσματα πριν από τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές του αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί και αυτό δεν είναι βιώσιμο. Εμείς βασιζόμαστε στο αέριο για το ρεύμα. Παίρνουμε τα δικά μας μέτρα, γυρίζουμε στον λιγνίτη για τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.

«Υπάρχει κάτι θεμελιωδώς λάθος στη λειτουργία της αγοράς αερίου από τον περασμένο Φεβρουάριο. Πολλοί άνθρωποι βγάζουν πολλά λεφτά εις βάρος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των πολιτών. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να διαχωρίσουμε τιμές αερίου από το ρεύμα, έχουμε προτείνει έναν μηχανισμό γ’ αυτό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός εστιάζοντας στην ελληνική πρόταση για την ενέργεια.

Μίλησε, δε, για την ανάγκη συντονισμένης δράσης από την ΕΕ για την εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης.

Για την οικονομία και στην πολιτική σταθερότητα

Στη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τις πολύ καλές επιδόσεις της οικονομίας της χώρας μας, γεγονός που έχει οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Εστίασε και στην ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις.

Στο ερώτημα σχετικά με την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας αυτήν την περίοδο και όταν η Αμερικανίδα δημοσιογράφος που του υπέβαλε ερωτήσεις έφερε το παράδειγμα της αστάθειας στην Ιταλία, ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε στην εικόνα σταθερότητας που παρουσιάζει η ελληνική πολιτική σκηνή ενώ επανέλαβε πως γι'αυτόν τον λόγο εκλογές δεν θα γίνουν πριν από το 2023.

«Η πολιτική σταθερότητα είναι κλειδί. Έχουμε μια πολύ σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και έχω δεσμευτεί ότι θα έχουμε εκλογές το 2023, στο τέλος της θητείας. Έτσι αντιστεκόμαστε στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών, αν και προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις. Ελπίζω ότι οι πολίτες θα κρίνουν ότι δικαιούμαστε μιας δεύτερης θητείας» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ιταλίας, τόνισε τα εξής: «Η Ιταλία μπήκε σε πολιτική κρίση, η Ελλάδα είναι σταθερή. Τα ελληνικά ομόλογα είναι 30 μονάδες χαμηλότερα από τα ιταλικά ομόλογα, παρά το ότι έχουμε υψηλότερο χρέος. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει είναι η πολιτική αστάθεια. Ποτέ δεν θα θυσίαζα την πολιτική σταθερότητα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη. Οι πολίτες μας αναγνωρίζουν ότι είμαστε θεσμικά υπεύθυνοι».

Όσον αφορά στην οικονομία, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε οι αγορές μάς επιβραβεύουν γιατί παρουσιάζουμε εικόνα σταθερότητας.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο είναι απαραίτητο. Επιδοτούμε τους λογαριασμούς ρεύματος, προσπαθούμε να κρατήσουμε τις αυξήσεις σε λογικά πλαίσια. Απορροφούν το 90% των αυξήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να υπεραποδίδει», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον τουρισμό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε και στις πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού για φέτος, χρονιά που αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ αφίξεων. «Η Ελλάδα πάει εξαιρετικά καλά αυτό το καλοκαίρι. Τα μαθηματικά στο τέλος της χρονιάς θα μας εκπλήξουν ευχάριστα. Οι άνθρωποι που έρχονται και περνούν εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά.

«Νέες επενδύσεις στον τουρισμό είναι βιώσιμες. Δεν είναι μόνο το καλοκαίρι. Η σεζόν ξεκίνησε πολύ νωρίς και θα τελειώσει αργά. Είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι άνθρωποι έρχονται στην Ελλάδα και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα» πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο για τον τουρισμό. Θέλουμε να είναι προορισμός ανθρώπων που δουλεύουν από εδώ, έχουμε πολλούς ψηφιακούς νομάδες. Αλλά και πολλούς ανθρώπους που θέλουν να περάσουν τον χειμώνα τους στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ