Βουλή: Kυρώθηκαν οι συμφωνίες με Μαυροβούνιο και Αζερμπαϊτζάν για την πολιτική προστασία

Βουλή: Kυρώθηκαν οι συμφωνίες με Μαυροβούνιο και Αζερμπαϊτζάν για την πολιτική προστασία

Υπέρ της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου επί της συνεργασίας και προστασίας από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές», τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25. «Κατά» δήλωσε το ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισαν, κατά την έγκρισή τους από την Ολομέλεια, οι δύο συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδας, με το Μαυροβούνιο και το Αζερμπαϊτζάν, στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Υπέρ της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου επί της συνεργασίας και προστασίας από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές», τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25. «Κατά» δήλωσε το ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Υπέρ της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια στον τομέα της πρόληψης και της εξάλειψης των συνεπειών φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών ατυχημάτων», δήλωσαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25. «Κατά» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

«Η διεθνής συνεργασία, μέσω της συνομολόγησης διμερών συμφωνιών, είναι ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα της πολιτικής προστασίας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους που καθιστούν πεπερασμένες τις εγχώριες δυνατότητες αντιμετώπισης», δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς που υπογράμμισε ότι κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση της Ελλάδας στον τομέα της πρόληψης και της εξάλειψης των συνεπειών των φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών ατυχημάτων, μέσω της προώθησης διεθνών συνεργασιών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενόψει και της έξαρσης των φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική κρίση.

«Με αυτές τις συμφωνίες επιδιώκεται η συνεργασία τής χώρας μας με το Μαυροβούνιο και το Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η διατήρηση των οικολογικών συστημάτων των δύο χωρών, η πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η εξάλειψη των συνεπειών τους», είπε ο κ. Τουρνάς και προσέθεσε: «Τα οφέλη που προκύπτουν από τις δύο συμφωνίες είναι προφανή και αναφέρω επιγραμματικά: Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με το Μαυροβούνιο και Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της πολιτικής προστασίας, εξασφάλιση σταθερού διαύλου επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, βελτίωση του επιπέδου πρόληψης ετοιμότητας και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, ενίσχυση του επιπέδου πρόληψης και ετοιμότητας ενάντια σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές».

«Η ανταλλαγή των εμπειριών και των πληροφοριών, η κατάλληλη εκπαίδευση και η επιμόρφωση, ο εμπλουτισμός των μέσων διάθεσης, η πρόβλεψη για παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαία όσο ποτέ και αποτελούν βεβαίως τον καμβά των συγκεκριμένων Συμφωνιών που κυρώνουμε σήμερα», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή που χαρακτήρισε, παράλληλα, «εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία είναι πλέον μέρος και της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό γιατί πέρα από την αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας, με τη συμπερίληψη και του συγκεκριμένου κεφαλαίου, μας παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας με μια χώρα, όπως οι ΗΠΑ, που αναμφίβολα διαθέτει πολύ αναβαθμισμένα εργαλεία στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, εργαλεία τεχνογνωσίας, εξειδίκευσης, εκπαίδευσης των στελεχών μας στις σύγχρονες αντιλήψεις διαχείρισης καταστροφών».

Υπέρ και των δύο συμφωνιών τάχθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, ως μέρος της διπλωματίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της ενίσχυσης και έντασης της διπλωματίας της κλιματικής αλλαγής, για τη συνεργασία των λαών, τη σύσφιξη των σχέσεων και βεβαίως και στην αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Ταυτοχρόνως επισήμανε ότι «η Διεθνής Τράπεζα προτρέπει τη μετατροπή της διαχείρισης κρίσεων σε σχεδιασμό με αναπτυξιακό πρόσημο, σχεδιασμό που θα μετατρέψει τις πόλεις σε πιο ανθεκτικές, σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει ανθεκτικότερες υποδομές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ