Τετραμερής Ελλάδας- Γαλλίας- Αιγύπτου- Κύπρου: Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό - Κοινό ανακοινωθέν με αναφορές στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, και της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Σημεία ιδιαίτερης σημασίας στο ανακοινωθέν είναι η αναφορά στο ανακοινωθέν της προηγούμενης συνάντησης στο Κάιρο του Ιανουάριο του 2020, όπου υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην ανατολική Μεσόγειο, η σαφής αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας και η σύγκλιση απόψεων σε όλα τα ζητήματα, με αναφορά στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Ν. Δένδιας: Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο του- Αιχμές για τα μέλη της ΕΕ που εξοπλίζουν την Τουρκία
Αναλυτικότερα, το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει τα εξής:
«-Σε συνέχεια της πρώτης μας συνάντησης, που έγινε τον Ιανουάριο του 2020 στο Κάιρο και των αποτελεσμάτων και του τελικού ανακοινωθέντος της, εμείς, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας, συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 19 Νοεμβρίου 2021 για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, δεδομένων των πολύπλευρων προκλήσεων που επηρεάζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια.
-Αναφερθήκαμε στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, σε πλήρη συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και τονίσαμε τη στρατηγική φύση της σχέσης μας, που θέτει στερεά θεμέλια για προχωρημένη συνεργασία σε πολλαπλά πεδία.
-Οι απόψεις μας συγκλίνουν σε σχέση με θέματα ασφαλείας και σταθερότητας και συζητήσαμε τρόπους να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους στα διαφορετικά πεδία, περιλαμβανομένης της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και της μετανάστευσης.
-Συμπερασματικά, επιβεβαιώσαμε πως θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο περιφερειακά όσο και παγκοσμίως, και στην εκτενή οικονομική ανάπτυξη την οποία επιθυμούμε όλοι, σε πλήρη συμφωνία με το υπάρχουν νομικό πολυμερές πλαίσιο».
.