Υπεγράφη η «συμφωνία-ορόσημο» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Υπεγράφη η «συμφωνία-ορόσημο» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Υψηλής γεωπολιτικής και ενεργειακής συμφωνία που αναβαθμίζει Ελλάδα και Αίγυπτο στην περιοχή

Για συμφωνία-ορόσημο, που αναβαθμίζει τη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου και τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ βελτιώνει την ασφάλεια εφοδιασμού και υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στην τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Το μνημόνιο υπεγράφη το μεσημέρι στην Αθήνα, από τον κ. Σκρέκα και τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Mohamed Shaker και προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου, που θα αναλάβει τα επόμενα βήματα για την μελέτη, αδειοδότηση και υλοποίηση του έργου.

Διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: Μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για όλη την Ευρώπη

Οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κάιρο, τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον κ. Shaker και συζήτησε τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

"Με το μνημόνιο συνεργασίας προωθούμε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία θα μεταφέρει καθαρή ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να εξάγεται στις βορειότερες χώρες και την Ευρώπη", τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

"Η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι δύο χώρες με ιστορικούς δεσμούς και βαριά πολιτιστική κληρονομιά. Αυτή η ενεργειακή συμφωνία ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτούς τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Αποτελεί ορόσημο για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης. Με την υπογραφή του μνημονίου οι δύο κυβερνήσεις αναγνωρίζουν την σημασία της εγκατάστασης μιας αμφίδρομης ηλεκτρικής διασύνδεσης, που θα μεταφέρει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές".

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η συμφωνία θα επιταχύνει την δημιουργία ενεργειακού διαδρόμου στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αυξήσει την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα ενισχύσει την περιφερειακή ενοποίηση της αγοράς ενέργειας, επιτρέποντας σε όλες τις πλευρές να αυξήσουν τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα.


Με το μνημόνιο συστήνεται ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου, με συμμετοχή εκπροσώπων των δύο υπουργείων, των Διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς και των ρυθμιστικών αρχών, που θα εξετάσει τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους του έργου, θα διευκολύνει την αδειοδότηση και θα υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό του, ως έργου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Mohamed Shaker, έκανε λόγο από την πλευρά του, για μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών, τις οποίες χαρακτήρισε εξαίρετες. Αναφέρθηκε στις μακρόχρονες διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου, στην πολυεπίπεδη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, καθώς και στην παρουσία της ελληνικής κοινότητας στην Αίγυπτο, όπως και της αιγυπτιακής στην Ελλάδα. Ο κ. Shaker υπογράμμισε τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της συμφωνίας για τις δύο χώρες, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, ενώ σημείωσε ότι πρόσφατα η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Σαουδική Αραβία, ισχύος 3.000 μεγαβάτ και προϋπολογισμού 1,8 δισ. δολαρίων. Τόνισε εξάλλου, ότι η χώρα του έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας, και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, η ισχύς των οποίων αναμένεται να φθάσει σε 2 χρόνια τα 10 γιγαβάτ.

Μητσοτάκης: Η διασύνδεση αντιπροσωπεύει μια τολμηρή στρατηγική
"Το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη σήμερα από την Ελλάδα και την Αίγυπτο εξασφαλίζει τη ροή της πράσινης ενέργειας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης" αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. "Η διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών μας αντιπροσωπεύει μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία" προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ