ΓΣΕΕ: Η άρνηση συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στην ΑΜΚ της ΔΕΗ... ανοίγει τον ασκό του Αιόλου

ΓΣΕΕ: Η άρνηση συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στην ΑΜΚ της ΔΕΗ... ανοίγει τον ασκό του Αιόλου

Η ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

«Η εισήγηση της Διοίκησης της ΔΕΗ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την άρνηση του δικαιώματος της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου…(ανάλογη δηλαδή άρνηση με την περίπτωση των τραπεζών την περίοδο των..”ακλόνητων βεβαιοτήτων”…το 2015) ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και θέτει υπό αμφισβήτηση την ενεργειακή ασφάλεια, το φθηνό ρεύμα, τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση».

Αυτό τονίζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, η οποία παράλληλα επισημαίνει ότι αυτά τα ζητήματα «αποτελούν προτεραιότητα, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθούμε μεθοδεύσεις τις οποίες θα πληρώσει ο εργαζόμενος και γενικότερα ο καταναλωτής».

Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία, «τα συνδικάτα έχουν ως αποστολή και αυτό θα πράξουν και στην περίπτωση της ΔΕΗ, να αγωνίζονται για τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, για ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, για κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, για την αντιμετώπιση των απαράδεκτων εργολαβικών τακτικών εντός της ΔΕΗ και των συνδεόμενων με αυτή οργανισμών».

Η ΓΣΕΕ καταλήγει ως εξής:

«Αρκετά πλήρωσαν διαχρονικά οι καταναλωτές-εργαζόμενοι, λανθασμένες κυβερνητικές αποφάσεις, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, με τις ευθύνες να βαραίνουν και αυτούς που σήμερα υποκριτικά τάσσονται στο πλευρό τους.

»Η διασφάλιση του εθνικού χαρακτήρα της μεγαλύτερης βιομηχανίας ενέργειας της χώρας και ο διοικητικός και διαχειριστικός έλεγχος του Δημοσίου πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης. Επίσης βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η κάλυψη των απωλειών εισοδήματος, οι αντισταθμιστικές παρεμβάσεις και τα μέτρα υποστήριξης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων (εισόδημα και θέσεις εργασίας) από τη διακοπή της λιγνιτικής δραστηριότητας στις οικονομίες των περιοχών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση (Περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ