Εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη - Αλ Αγουρί: Αμφιλεγόμενο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας στην Λιβύη - Διακομματική αποστολή της Ελλάδας στα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη
Στη Βεγγάζη έφθασε, από την Τρίπολη, λίγο μετά τις 11 το πρωί, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, όπου θα εγκαινιάσει το ελληνικό προξενείο στην πόλη αυτή της Ανατολικής Λιβύης.
Στο αεροδρόμιο, τον Κ. Φραγκογιάννη, τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιάννη Σμυρλή, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελλάδας-Λιβύης και τον αντιπρόεδρο της, Γιώργο Κουμουτσάκο και Γιώργο Κατρούγκαλο, αντίστοιχα, υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Λιβύης και πρόεδρος της λιβυκής κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Λιβύης, Γιούσεφ Ελ Αγούρι.
"Είναι τιμή μας να ανοίγουμε το πρώτο προξενείο ξένης χώρα στη Βεγγάζη και ελπίζω ότι θα έχουμε παραγωγικές συναντήσεις" δήλωσε κατά την άφιξή του ο Κώστας Φραγκογιάννης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ και προσέθεσε: "Προσδοκώ σε συναντήσεις στα εγκαίνια του προξενείου και στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων προκείμενου να βάλουμε γερά θεμέλια στην ελληνολιβυκή φιλία".
Τη σημασία της κοινοβουλευτικής φιλίας μεταξύ των δύο χωρών ανέδειξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Λιβύης και πρόεδρος της λιβυκής κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Λιβύης. "Η Ομάδα Φιλίας έχει σκοπό την προσέγγιση των απόψεων μεταξύ του λιβυκού και του ελληνικού Κοινοβουλίου" σημείωσε ο Ελ Αγούρι και επισήμανε πως "δεν υπάρχουν εκκρεμή θέματα μεταξύ των δύο χώρων, εκτός από το αμφιλεγόμενο το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπογράφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας".
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, στην οποία τον συνόδευε, ο Ελ Αγούρι είπε πως συζήτησαν τις εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών ούτως ώστε να τις "επιλύσουμε μελλοντικά". Επίσης, ανέφερε πως συζήτησαν για την ασφάλεια στην περιοχή, ούτως ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης από τη Λιβύη στην Ευρώπη.