Σε δίκη στη Γερουσία παραπέμπεται ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε δίκη στη Γερουσία παραπέμπεται ο Ντόναλντ Τραμπ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την πρόταση για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, στην οποία όμως θεωρείται βέβαιο πως θα αθωωθεί.

Η Βουλή έκρινε πως ο πρόεδρος διέπραξε τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης της λειτουργίας του Κογκρέσου. Σύμφωνα με την πρώτη κατηγορία ο Τραμπ άσκησε πίεση στον Ουκρανό ομόλογο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπροέδορυ των ΗΠΑ και πολιτικού αντιπάλου του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ υποστηρίζει πως είναι αθώος και πως όλα είναι αποτέλεσμα του μίσους που τρέφει εναντίον του η «ριζοσπαστική αριστερά» στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί στη Γερουσία τον Ιανουάριο του 2020. Εκτιμάται πως το Σώμα, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, θα απαλλάξει τον Τραμπ από τις κατηγορίες.

Ωστόσο, το όνομα του Τραμπ θα συμπεριλαμβάνεται πια σε μία λίστα με τα ονόματα άλλων δύο προέδρων των ΗΠΑ που παραπέμφθηκαν στο παρελθόν. Οι προηγούμενοι ήταν ο Αντριου Τζόνσον το 1868 που είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για 11 κακουργήματα και ο Μπιλ Κλίντον το 1998 που είχε κατηγορηθεί για ψευδορκία και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Κανένας από τους δύο όμως δεν αποπέμφθηκε από το αξίωμα του προέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ