Η επόμενη ημέρα μετά το Μακεδονικό
Σε φάση αναδιάταξης βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής όπου η ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία εγκρίθηκε με 153 ψήφους υπέρ κυριάρχησε η κόντρα μεταξύ των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων, όπου ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως φέρθηκε ως ψυχρός εκτελεστής, ενώ ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως προχώρησε στους πολιτικούς ελιγμούς προκειμένου να αποφύγει την πτώση της κυβέρνησής του εξαιτίας μιας αποχώρησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Οι τίτλοι τέλους στην ούτως ή άλλως παράδοξη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έπεσαν μαζί με τη διάλυση και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς ο Π. Καμμένος διέγραψε τον βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος παραιτήθηκε λίγο αργότερα για να πάρει τη θέση του ο -εδώ και καιρό αποστασιοποιημένος από τους ΑΝΕΛ- Τέρενς Κουίκ.
Έτσι, η υπόθεση του “Μακεδονικού” στοίχισε τη διάλυση δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ, ενώ η όποια προσπάθεια της κυβέρνησης να διεμβολίσει τη Ν.Δ. δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών περί διαμόρφωσης ενός νέου και σκληρού διπόλου στην ελληνική πολιτική σκηνή. Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται να ανησυχεί για το γεγονός ότι στηρίζεται στη Βουλή από τους 145 βουλευτές της και τους έξι ανεξάρτητους και μετά το κλείσιμο της υπόθεσης του ονοματολογικού στρέφεται στην εσωτερική επικαιρότητα προαναγγέλλοντας μέτρα για την ανακούφιση των πιο αδύναμων στρωμάτων.
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της είναι βέβαιο πως θα εντείνει την πίεση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ η κεντροαριστερά βρίσκεται εκ νέου σε διαδικασία αναδιάταξης, καθώς και αυτή επλήγη από την υπόθεση του “Μακεδονικού” με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής.