Το Συριακό και το Κυπριακό στο επίκεντρο των επαφών του Λαβρόφ

Το Συριακό και το Κυπριακό στο επίκεντρο των επαφών του Λαβρόφ
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και έγινε παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά. Τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Τη βούληση να συνεχιστεί η πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έρχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις στενές σχέσεις» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ανέφερε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Φέτος είχαμε ένα πολύ εποικοδομητικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η στενή συνεργασία, ιδίως στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού και της οικονομικής συνεργασίας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης σημειώνοντας ότι «βιώσιμη λύση δεν νοείται με την παραμονή στρατευμάτων κατοχής στην περιοχή».

Συνάντηση με τονΝίκο Κοτζιά

Τη διαφωνία της Ελλάδας με την πολιτική των κυρώσεων στο πλαίσιο των σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά ενώ ερωτηθείς για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ τόνισε ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν χρόνια «όταν είδαν ότι δεν συμφωνούμε σε όλα».

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα. «Έχουμε πολύ ενεργό διάλογο μεταξύ των δύο υπουργείων, έχουμε τριετές πρόγραμμα διαβουλεύσεων και αυτό είναι ένδειξη ότι δεν συζητάμε μόνο τα τρέχοντα ζητήματα» τόνισε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ροή τουριστών από τη Ρωσία που έχει αυξηθεί και εκτίμησε ότι και στο μέλλον όλο και πιο πολλοί Ρώσοι θα επιλέγουν την Ελλάδα.

«Στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ εκτιμούμε πολύ ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πολιτική κυρώσεων και επιθυμεί τον περαιτέρω διάλογο σε σχέση με το ουκρανικό» σχολίασε επίσης.

Σε ό,τι αφορά την κρίση σε Συρία και Λιβύη, έκανε λόγο για κοινή θέση και την ανάγκη να εφαρμόζονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξέφρασε την ελπίδα οι Αμερικανοί δεν θα ανακαλέσουν τη συμφωνία τους για τη Συρία

«Συζητήσαμε το Κυπριακό και εδώ πρέπει να πούμε ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ ώστε να έχουμε μία βιώσιμη λύση» τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

«Τα προβλήματα με τις ΗΠΑ ξεκίνησαν πριν από χρόνια, όταν είδαν πως δεν συμφωνούμε σε όλα» απάντησε ερωτηθείς για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Στο Συριακό και το Κυπριακό αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «πολλές φορές ασκείται σαμποτάζ προς την πολιτική διευθέτηση προς το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ασφαλείας γιατί μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές ο στόχος των οποίων είναι να διώξουν το καθεστώς Άσαντ».

Αν τα ψηφίσματα υλοποιούνταν τίμια θα είχε σημειωθεί πρόοδος, συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι «από την αρχή της αραβικής άνοιξης όταν πολλοί υποστήριξαν αυτό το κίνημα εμείς καλέσαμε να μην γίνουν αλλαγές καθεστώτων βίαια αλλά μέσω διαλόγου εθνοτήτων και θρησκειών στην Αίγυπτο, τη Συρία κ.α.».

«Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη Συρία θα έχουμε ως στόχο την τίμια πρόθεση προς την πολιτική διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχει και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας θα αποφασίσουν για την τύχη τους» συμπλήρωσε για τη Συρία.

«Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει πολιτικές διαπραγμάτευσεις που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, προβλέπει ελάφρυνση της ανθρωπιστικής κατάστασης» συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Για το Κυπριακό είπε ότι «δεν μπορούμε να πετύχουμε τη συμφωνία επειδή κάποιοι δεν θέλουν τη λύση του» αναφερόμενος στις ελληνικές παρατηρήσεις ότι «έχετε αναφερθεί στις προσπάθειες μερικών να αντικαταστήσουν τις αρχές που υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ με κάποιες νέες προσεγγίσεις που δεν βοηθάνε».

«Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης έξωθεν είτε προσπάθειες να οριστούν κάποιες προθεσμίες. Αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ορίσει τα πλαίσια για τη συμφωνία όσον αφορά την κυριαρχία, το περιουσιακό, τις ιδιοκτησίες» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μην υπάρχουν αποκλίσεις».

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος αφού τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συνεργασία Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κυπριακό εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Ελλάδας «για τη στήριξη προς τη λύση που θεωρούμε επιβεβλημένη»

«Η λύση που η Ελλάδα και Κύπρος προτείνουν είναι μια λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι αδύνατον να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, είναι αδύνατον να δεχθούμε τις εγγυήσεις και την παρουσία του στρατού κατοχής» τονισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Στηρίζοντας αυτή τη λύση από την πλευρά της Ρωσίας θέλω να είστε βέβαιος ότι στηρίζετε μια λύση που στηρίζει την ίδια την πορεία της ΕΕ στο σύνολό της» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ