Ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ ζητά ο Βερναρδάκης
Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μια από τις μεγάλες παθογένειες είναι η αυτονόμηση ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και η κατάχρηση του ρόλου τους. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μια από τις βασικές παθογένειες της δημοκρατίας στην Ελλάδα, στην Αμερική και στην Ευρώπη, είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων δια μέσου των ΜΜΕ, που κάνουν κατάχρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ενημέρωσης. Προφανώς χρειάζεται ρύθμιση. Τι ρύθμιση; αυτό είναι ένα άλλο θέμα».
Λίγο αργότερα, κληθείς από κοινοβουλευτικούς συντάκτες να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης ανέφερε: «Χρειάζονται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κάτω από το οποίο πρέπει να λειτουργούν και το οποίο δεν υπάρχει. Λειτουργούν ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει δημοσιογραφική δεοντολογία».
Νωρίτερα, ο εισηγητής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας, είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να καθιερώσει νέο καθεστώς ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης.
Η συζήτηση για την ψήφιση σε β' ανάγνωση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων» ολοκληρώθηκε και το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια να μπει μια τάξη στον κατακερματισμένο δημόσιο τομέα.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του κοινοβουλευτικοί εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελου για διεύρυνση του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να τροφοδοτείται με στελέχη και από τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο του δημοσίου. «Θα τη δούμε τη διαδικασία, υπάρχει δυναμικό στον ιδιωτικό τομέα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πράγματι μέσω ΑΣΕΠ. Θα το δούμε τους επόμενους μήνες ώστε να κάνουμε αυτή τη ρύθμιση.
Όμως η λογική του Μητρώου σε αυτό το νομοσχέδιο, είναι καταρχήν να ρυθμίσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στο δημόσιο τομέα», ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης.
Έντονη κριτική άσκησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αμφισβητώντας τις αιτιάσεις της κυβερνητικής πλευράς, περί μεταρρυθμιστικής τομής στη Δημόσια Διοίκηση. Από τη ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης εστίασε τα πυρά του στο άρθρο 48 για τους δήμους, οι οποίοι παραιτούνται από ένδικα μέσα για εκκρεμείς υποθέσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι τους αφαιρεί το δικαίωμα να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον.